Volvo Clubbonus
Bekijk de film


Foto's


Bekijk de foto's op de stream


Widget door WeerplazaNieuwsoverzicht
MEDISCH - ALGEMEEN

7-3-2018
Griep en sporten
 
Met griep moet je gewoon je verstand gebruiken; als je spierpijn en koorts (soms wel tot 40 grd) hebt, moet je het rustig aan doen en paracetamol gebruiken om de symptomen te bestrijden. Een gewone griep duurt meestal niet langer dan 3-5 dagen. Zijn er complicaties zoals heftige benauwdheid, ernstige ziekte dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. 


Als je koorts hebt (of ziek bent in het algemeen) is het niet verstandig om te sporten. Door de koorts is het lichaam al harder aan het werken en als er dan nog een sportprestatie bijkomt is dat teveel. Je legt als het ware de zweep over een vermoeid paard. Sporten met koorts (griep) is onverstandig en willen wij dan ook heel duidelijk afraden. 
Wanneer kan je dan weer sporten? Als algemene stelregel mag je nemen dat je het aantal dagen dat je koorts hebt gehad keer 2 moet doen voordat je weer wat gaat sporten. Bijvoorbeeld, heb je 4 dagen koorts gehad, ga dan pas na 8 dagen weer sporten. Het lichaam moet de kans krijgen goed te herstellen.

In periodes van verkoudheid en griep zijn er een aantal regeltjes waarmee je verspreiding kan voorkomen, het zijn normale hygiënische maatregelen maar voor de duidelijkheid noem ik ze toch:
 • Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest; 
 • Was regelmatig uw handen met water en zeep; 
 • Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan; 
 • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze   eenmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak; 
 • Drink tijdens het sporten uit een eigen meegebrachte drinkbidon of gebruik je eigen bidon. 
Robert Smithuis

 

29-11-2013
Alcohol en hockey, “de derde helft”
 
Terug naar Medische Rubriek - algemeen

Het nieuwe jaar is weer begonnen en iedereen heeft weer volop goede voornemens. Wie weet onderbouwt onderstaande stukje een daarvan.
Alcohol en hockey worden vaak in een adem genoemd.

De derde helft, meerdaagse toernooien en trips zijn bij hockey vaak berucht om het alcoholgebruik. Over alcohol en sport bestaan vele fabeltjes.

Hieronder staan de fabeltjes en feiten rondom alcohol op een rij.

Fabeltjes

 • Met alcohol op kun je meer aan.
 • Door het drinken van alcohol word je warmer.
 • Buitenlucht, zwarte koffie, koude douches, lichamelijke inspanning en speciale ontnuchteringmiddelen breken de alcohol sneller af.

Feiten

 • Alcoholgebruik voor de wedstrijd vermindert het prestatievermogen aanzienlijk. Al na het drinken van 2 glazen alcohol neemt het sprintvermogen met 10% af en de sprongkracht met 6%. Je reageert langzamer en hebt minder controle over jezelf.
 • Tijdens het hockeyen worden in de spieren afvalstoffen gevormd die door de lever uit het lichaam moeten worden verwijderd. Als de lever echter ook alcohol moet afbreken, zal de afvoer van afvalstoffen verminderen. Dit leidt tot snellere spiervermoeidheid en meer spierpijn.
 • Door de alcohol verwijden bloedvaten zich waardoor warmte gemakkelijk wordt afgevoerd. Hierdoor koelt het lichaam sneller af en raken spieren sneller uitgeput. Het uitslapen van de roes in de open lucht is bij koud weer levensgevaarlijk!
 • Afbraak van alcohol is slechts een kwestie van tijd (1,5 uur per glas alcohol). Alle ontnuchteringmiddelen of -methoden berusten op fabeltjes.
 • Na de wedstrijd of training heeft het lichaam behoefte aan suikers (de glycogeen voorraad is leeg) alcohol ontrekt nog meer suikers uit je systeem en werkt dus averechts.

Alcohol vergroot de kans op blessures aanzienlijk!
Wees wijs en drink niet voor een wedstrijd/training en erna met mate.

 
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
22-3    Scheidsrechterscursus
24-3    Bitjeshappen
30-3    Klaverjassen
3-4    Collecte Hartstichting
8-4    SuperSunday & clubkampioe
13-4    schoolhockeytoernooi
26-4    sportdag Beversluisschool
Hele agenda
Handige links