Volvo Clubbonus
Bekijk de film


Foto's


Bekijk de foto's op de stream


Weersverwachting
Gouda
Weeronline.nl - Meer weer in Goudaweeronline.nl Altijd jouw weer

Gevonden voorwerpen


Nieuwsoverzicht
MEDISCH - ALGEMEEN

12-8-2017
Wespensteek: “wat te doen”
 
Wespensteek: "wat te doen”


Rondom veld 3 zijn veel wespen gesignaleerd. Wat te doen als er iemand wordt gestoken?

Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Wespen steken als ze zich bedreigd voelen, ga dus niet wild om je heen slaan of wegrennen.

Als je dan toch gestoken wordt is dit vaak niet erg; het is wat branderig pijnlijk maar de klachten zijn meestal na een paar uur verdwenen. Om de klachten te verminderen kan je een aantal dingen doen: de steekplaats uitzuigen (daarna uitspugen), koelen (ijsblokje, natte doek, coldpack) en smeren (met bij drogisterij verkrijgbare crème tegen insectensteken). Door krabbelen nemen de klachten vaak toe. In een aantal situaties is het belangrijk dat je snel contact opneemt met de huisartsenpost (0182 322488): als de wespensteek in de neus, mond of keel was en als er een bekende allergische reactie voor wespen is.
 

29-11-2013
Alcohol en hockey, “de derde helft”
 
Terug naar Medische Rubriek - algemeen

Het nieuwe jaar is weer begonnen en iedereen heeft weer volop goede voornemens. Wie weet onderbouwt onderstaande stukje een daarvan.
Alcohol en hockey worden vaak in een adem genoemd.

De derde helft, meerdaagse toernooien en trips zijn bij hockey vaak berucht om het alcoholgebruik. Over alcohol en sport bestaan vele fabeltjes.

Hieronder staan de fabeltjes en feiten rondom alcohol op een rij.

Fabeltjes

  • Met alcohol op kun je meer aan.
  • Door het drinken van alcohol word je warmer.
  • Buitenlucht, zwarte koffie, koude douches, lichamelijke inspanning en speciale ontnuchteringmiddelen breken de alcohol sneller af.

Feiten

  • Alcoholgebruik voor de wedstrijd vermindert het prestatievermogen aanzienlijk. Al na het drinken van 2 glazen alcohol neemt het sprintvermogen met 10% af en de sprongkracht met 6%. Je reageert langzamer en hebt minder controle over jezelf.
  • Tijdens het hockeyen worden in de spieren afvalstoffen gevormd die door de lever uit het lichaam moeten worden verwijderd. Als de lever echter ook alcohol moet afbreken, zal de afvoer van afvalstoffen verminderen. Dit leidt tot snellere spiervermoeidheid en meer spierpijn.
  • Door de alcohol verwijden bloedvaten zich waardoor warmte gemakkelijk wordt afgevoerd. Hierdoor koelt het lichaam sneller af en raken spieren sneller uitgeput. Het uitslapen van de roes in de open lucht is bij koud weer levensgevaarlijk!
  • Afbraak van alcohol is slechts een kwestie van tijd (1,5 uur per glas alcohol). Alle ontnuchteringmiddelen of -methoden berusten op fabeltjes.
  • Na de wedstrijd of training heeft het lichaam behoefte aan suikers (de glycogeen voorraad is leeg) alcohol ontrekt nog meer suikers uit je systeem en werkt dus averechts.

Alcohol vergroot de kans op blessures aanzienlijk!
Wees wijs en drink niet voor een wedstrijd/training en erna met mate.

 
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
23-8    Bestuursvergadering
24-8    Vergadering Jongste Jeugd
26-8    Seizoenstart M8E1
28-8    Basisopleiding training g
30-8    Spelleidersavond Jongste
2-9    Seizoensopening
6-9    Basisopleiding training g
Hele agenda
Handige links