Volvo Clubbonus
Bekijk de film


Foto's


Bekijk de foto's op de stream


Weersverwachting
Gouda
Weeronline.nl - Meer weer in Goudaweeronline.nl Altijd jouw weer

Gevonden voorwerpen


Nieuwsoverzicht
NIEUWSBRIEF-ITEMS

27-6-2017
Renovatie velden start 4 juli
 


Op 4 juli gaat de renovatie van onze beide kunstgrasvelden van start. De Stichting Kunstgras Groenhovenpark (SKG) heeft een contract gesloten met Ingenieurs- en adviesbureau Antea. Dit Goudse bedrijf (gevestigd aan de Antwerpseweg) kwam als voordeligste en beste uit de bus bij de offertes.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van GMHC gaf Karen Raap namens de SKG een toelichting. Zij toonde zich zeer tevreden met Antea.
Met de renovatie van de velden is een bedrag gemoeid van 450.000 euro (exclusief BTW). Voor dat geld krijgen we twee semi-watervelden, waarvan veld 1 met een speciale toplaag. Daarmee gaat vooral een wens van onze selectieteams in vervulling.
Karen Raap benadrukte dat we met zelfwerkzaamheid veel kosten kunnen besparen. Daarmee bedoelde zij werkzaamheden als het weghalen van de oude doelen, hekwerk en reclameborden en het maken van nieuwe dugouts. Die zelfwerkzaamheid wordt gecoördineerd door bestuurslid Suki van den Heuvel Rijnders.
 
Inmiddels heeft de gemeente laten weten dat zij aan Antea opdracht heeft gegeven om ook veld 4 (het kleine veld) te renoveren en van eenzelfde semi-watermat te voorzien.
Niet zonder trots meldde Karen Raap dat de SKG dankzij de leningen van leden aan de SKG een groot deel van de kosten zelf heeft kunnen financieren. Dat betekent dat de SKG maar voor een beperkt bedrag bij de bank moest aankloppen. SKG-lid Jan Willem Eelkman Rooda kon daar nog aan toevoegen, dat de Bezemer Stichting nog met een donatie van 5000 euro over de brug is gekomen.
GMHC-voorzitter Chris Boeijinga was blij met het behaalde resultaat. Enigszins teleurgesteld zei hij te zijn over de animo van teams en leden om met acties ook een financiële bijdrage te leveren. "Dat heeft nog wat weinig opgeleverd. Hopelijk komt dat begin volgend seizoen wat meer op gang, bijvoorbeeld om een betere verlichting van veld 2 te realiseren.”
Danielle Frenk wees erop, dat de actie van het wedstrijdsecretariaat voor de verkoop van GMHC-doppers (drinkflessen) wel een succes is. (Zie elders in deze nieuwsbrief).
Als de renovatiewerkzaamheden volgens de planning verlopen, kan veld 1 op 12 augustus in gebruik worden genomen. Veld 2 volgt iets later.

 

26-6-2017
VRIJWILLIGER VAN DE MAAND
 
Door Hans van Raalte
In de Nieuwsbrief van GMHC hebben we de rubriek Vrijwilliger van de maand. Onze hockeyclub kent een grote groep vrijwilligers. Mensen die er mede voor zorgen dat onze vereniging een bloeiend bestaan geniet. Veel vrijwilligerswerk is duidelijk zichtbaar: mensen die de bar draaiend houden, trainers, coaches, noem maar op. Maar er zijn ook vrijwilligers die hun werk voor een groot deel achter de schermen doen. In deze rubriek proberen we die stille krachten eens een keer in het zonnetje te zetten. Deze maand is dat:
Hans FrenkZijn vrouw Danielle is hem in 2015 voorgegaan als ´Vrijwilliger van de Maand´. Hij was best trots op haar en hij vond het ook meer dan verdiend. Maar stilletjes hoopte Hans Frenk dat hem toch ook nog eens die eer te beurt zou vallen. ´Want hij deed ondertussen toch ook aardig wat vrijwilligerswerk bij de club en hij is toch vaak hele zaterdagen op de club om zijn drie kinderen te coachen, te fluiten of gewoon te zien spelen. Vandaag krijgt hij zijn zin.

Wanneer ben je bij GMHC gekomen?
"Dat was in 1987. Ik had vanaf m’n 20-ste bij Reeuwijk gespeeld. Ik heb eerst gevoetbald. Bij Olympia. Dat was toen ik nog met mijn ouders, broer en twee zussen in Gouda woonde. Maar in 1977 verhuisden we naar Reeuwijk. Al mijn vrienden hockeyden en na een paar jaar ben ik dat ook maar gaan doen.”

In 1987 stapte hij met zes vrienden over naar GMHC. Hans was intussen weer naar Gouda verhuisd. Naar de stad waar hij was geboren (in 1961) en waar zijn ouders een in Gouda bekende kledingzaak runden (Bahlman aan de Markt). Daar zat Hans ook op school (Antonius en Meao). Het leek erop dat hij in de zaak van zijn ouders zou komen, maar het liep anders. Hans kwam terecht bij Lego in Zwolle, waar hij account-manager werd. Later kwam hij voor hetzelfde bedrijf in Gouda terecht en uiteindelijk ging hij werken bij een fabrikant van tuinmeubelen. Later begon hij voor zichzelf een winkel in die branche. Momenteel is Hans zoekende naar iets nieuws.
Iets nieuws in de persoonlijke sfeer vond hij in Brussel. "We waren met ons GMHC-team Heren van Vier op een toernooi in Brussel. In dat team zaten jongens als Ruud Weijenhoven, Albert Pentenga en Balt Roessingh. Daar leerde ik Danielle kennen. Zij kwam later naar Gouda en drie jaar later waren we getrouwd. In 2000.”

Zijn jullie een echte hockeyfamilie?
Hans: "Dat kun je wel stellen, ja. Danielle en ik hockeyden en al onze kinderen zijn gaan hockeyen. Inmiddels zijn Danielle en ik gestopt, maar onze kinderen zijn fanatiek bezig.”
De oudste is zoon Hidde (14) en die zit in B1; dochter Carlijn (13) speelt in C1/C2 en de jongste Esmée (7) speelt bij de F’jes.

Sinds wanneer doe je vrijwilligerswerk?
"Bij Reeuwijk heb ik jeugdteams getraind en zat ik een paar jaar in de scheidsrechterscommissie. Daarna heb ik een paar jaar niks gedaan. Maar toen onze kinderen gingen hockeyen, ben ik weer gaan coachen en trainen. Dat laatste doe ik nu op de woensdagmiddagen; dan help ik Bas bij de E-tjes.”

Doe je nog andere dingen bij GMHC?
Aanvankelijk ‘beperkte’ Hans zich tot het coachen en trainen van de jeugd. "Maar op een bepaald moment wilde ik wel meer voor de club gaan doen. Dat was toen ik merkte dat GMHC niet zo vaak genoemd werd in de lokale pers en toen ik ontdekte dat GMHC wat de werving van jeugdleden betreft wel erg afhankelijk is van één school: de Casimir. Daar wilde ik wel wat aan gaan doen.”
Daarom meldde Hans zich bij de communicatiecommissie om zich vooral met die twee zaken bezig te gaan houden: externe communicatie en ledenwerving. "We moeten de club beter ‘verkopen’.”

Hoe zie je de toekomst van GMHC?
"De club moet zich meer concentreren op de breedtesport. We moeten niet al te ambitieus zijn met Heren 1 en Dames 1. Het eerste klasserschap is misschien wel mooi, maar is dat realistisch? Want wat je landelijk ziet bij heel veel sportclubs, niet alleen hockey, is dat de jongeren stoppen als ze 18 jaar zijn. En bij hockey zie je dat ze gaan spelen in studentensteden. We zullen toch moeten proberen een deel van die jeugd bij GMHC vast te houden. Dan moet je ze op zondagen een stuk gezelligheid bieden. Gelukkig zijn we op de goede weg met feesten zoals Guilty Pleasures, sociale activiteiten en een familiedag. We hebben daar een prachtige accommodatie voor. We moeten de sociale binding vergroten. Zorgen dat jongeren na hun studie terugkomen naar Gouda om bij GMHC te hockeyen.”

 

25-6-2017
Veldrenovatie
 

Deze zomer zal in het teken staan van de veldrenovatie. Het is gelukt om voldoende financiering te vinden voor de bekostiging van twee nieuwe velden. Vanuit financieel oogpunt is een grens bepaald voor de maximale huur voor veld 1 en 2. Door zelfwerkzaamheid en scherp inkoopbeleid is het gelukt om binnen de huurgrens te blijven en toch de gewenste sporttechnische laag op veld 1 te realiseren. Door de leden zijn acties opgestart om extra geld op te halen om aan deze realisatie bij te dragen. Ik wil de acties hierbij even noemen:
 • opbrengst van Super Sunday op 12 maart
 • sponsoring van de gescoorde doelpunten tijdens het slottoernooi op 17 juni
 • sponsoring van de gescoorde doelpunten en de gestopte doelpogingen bij een toernooi op 24 juni bij LOHC
 • verkoop van Dopper met clublogo en naam
 • opslag op kaartjes ´Guilty Pleasures-feest´ op 31 maart en sponsorbijdrage van Praxis
 • verkoop van statiegeldflessen, cupcakes, wafels en armbandjes
Allemaal hartstikke bedankt voor jullie inzet! Natuurlijk denk je nu "goh, wij hadden ook wel wat kunnen doen”. Wees gerust. Je krijgt nog een kans! Naast de veldrenovatie staat ook nog wedstrijdverlichting voor veld 2 op het wensenlijstje. Dat kon nu niet worden meegenomen door vooral  technische beperkingen. De enige oplossing is LED-verlichting, en dat is nogal prijzig. Extra geld is dus nodig. Deze zomer kun je vast een actie gaan verzinnen om dit alsnog te realiseren.
 

25-6-2017
Van de Voorzitter
 
door Chris Boeijinga

Hartelijk dank voor jullie inzet
Het seizoen 2016-2017 is met de seizoensafsluiting op 18 juni formeel voorbij. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor de inzet in het afgelopen seizoen zoals commissieleden, onderhoudsploeg, teammanagers, coaches, trainers. Maar ook ouders die hun bardiensten hebben gedraaid en de spelers die trouw aanwezig waren op de training en bij de wedstrijden.  Eigenlijk iedereen dus. Want samen maken we de GMHC tot onze vereniging.

Cashless betalen
Vanaf volgend seizoen kun je niet langer met contant geld betalen. We voeren een betaalpas in die gelijk je lidmaatschapskaart zal zijn. Deze pas is met geld te laden via je mobiele telefoon. Waarom we dit gaan doen? Uit veiligheidsoverwegingen en kostenbesparing. Nu nog betalen we onnodig  bij het geld afstorten flinke bedragen aan de bank en zijn er mensen nodig die het geld storten. Pinnen kost echter ook veel geld (5 cent per transactie). Met de club-betaalkaart is dat allemaal verleden tijd. Bezoekers kunnen natuurlijk nog wel gebruik blijven maken van het pinapparaat. Meer informatie volgt uiteraard.

Veldrenovatie
Deze zomer zal in het teken staan van de veldrenovatie. Het is gelukt om voldoende financiering te vinden voor de bekostiging van twee nieuwe velden. Vanuit financieel oogpunt is een grens bepaald voor de maximale huur voor veld 1 en 2. Door zelfwerkzaamheid en scherp inkoopbeleid is het gelukt om binnen de huurgrens te blijven en toch de gewenste sporttechnische laag op veld 1 te realiseren. Door de leden zijn acties opgestart om extra geld op te halen om aan deze realisatie bij te dragen. Ik wil de acties hierbij even noemen:
 • opbrengst van Super Sunday op 12 maart
 • sponsoring van de gescoorde doelpunten tijdens het slottoernooi op 17 juni
 • sponsoring van de gescoorde doelpunten en de gestopte doelpogingen bij een toernooi op 24 juni bij LOHC
 • verkoop van Dopper met clublogo en naam
 • opslag op kaartjes ´Guilty Pleasures-feest´ op 31 maart en sponsorbijdrage van Praxis
 • verkoop van statiegeldflessen, cupcakes, wafels en armbandjes
Allemaal hartstikke bedankt voor jullie inzet! Natuurlijk denk je nu "goh, wij hadden ook wel wat kunnen doen”. Wees gerust. Je krijgt nog een kans! Naast de veldrenovatie staat ook nog wedstrijdverlichting voor veld 2 op het wensenlijstje. Dat kon nu niet worden meegenomen door vooral  technische beperkingen. De enige oplossing is LED-verlichting, en dat is nogal prijzig. Extra geld is dus nodig. Deze zomer kun je vast een actie gaan verzinnen om dit alsnog te realiseren.

Huishoudelijk
Het is met veel moeite gelukt om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen. Hierbij is gekozen voor een beperkte contributieverhoging van € 13,- voor ruimere trainingsmogelijkheden in de zaal. Daarmee komt de bijdrage voor zaalhockey op €40. De rest van de contributie is niet gewijzigd. Tijdens de ALV van 14 juni is de begroting vastgesteld. Een toekomstige contributie-verhoging is niet gewenst, maar dan is ieders inzet wel nodig. Nou ja, inzet? Eigenlijk meer een kwestie van normaal doen. Ruim alsjeblieft je rotzooi op. Op en naast de velden en bij de fietsenstalling ligt het vol met rotzooi. Dopjes van drinkflesjes (neem liever een Dopper met clublogo!), maar ook glaswerk. Plastic vergaat niet bepaald snel, is slecht voor het milieu en voor vogels die het binnenkrijgen. Ook wordt glaswerk gevonden, zelfs op veld 4 waar vaak kinderen op spelen. En laten we elkaar aanspreken op zaken die niet kunnen. Kinderen gebruiken bijvoorbeeld vaak de kleine doeltjes als trampoline. Daar kunnen ze niet tegen! Vervanging kost geld, en dat leidt tot een hogere contributie. En dat willen we volgens mij geen van allen.

Selectie
De selectieperiode brengt altijd veel rumoer met zich mee. Teleurgestelde kinderen en ouders en anderen die verbaasd zijn over de uitkomst (lees: indeling). Alhoewel dit bij selecties schijnt te horen, ziet het bestuur wel verbeterpunten. Daar gaan we de komende periode ook aan werken. Bij die verbeterpunten kan gedacht worden aan een duidelijke communicatie vooraf aan spelers en ouders over wat de selectie inhoudt, hoe de procedure is en wat wordt verwacht van de spelers voor, tijdens en na de selectieperiode. Het uitgangspunt is dat de selectie onbevooroordeeld plaatsvindt en vanuit kennis van zaken wordt gekeken naar de inzet en vaardigheden van spelers. De uitkomst kan soms haaks staan op het zelfbeeld, zowel in positieve als negatieve zin. Een keuze moet echter altijd uit te leggen zijn. Laten we elkaar daarin vooral respectvol blijven benaderen.
Ik wens jullie namens het bestuur een goede zomer toe. Kom gerust eens kijken hoe de veldrenovatie vordert en/of tik een (hockey)balletje op veld 3.
 

25-6-2017
Actie Doppers
 

De eerste 80 GMHC-doppers zijn al verkocht. Daarmee is deze actie van het wedstrijdsecretariaat junioren al een succes.
Tijdens de laatste ALV riep de kersverse voorzitter Chris Boeijinga op tot meer acties om geld op te halen voor de renovatie van het kunstgras. Deze dopper-actie laat zien dat leuke acties mogelijk zijn.  De verwachting is dat deze actie ruim meer dan 250 euro gaat opleveren. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om het geld. Het gaat ook om gezamenlijk iets doen voor de club.
In elk geval gaat de verkoopactie nog even door.

Mail de volgende gegevens naar [email protected]:
 • Naam besteller:
 • Mobiel nr:
 • Email adres:
 • Kleur Dopper: Blue Lagoon / Pacific Blue / Baby Blue / Apple Green / Simply Red / Pure White / Purple
 • Naam op de Dopper:
 • Kleur van de naam op de Dopper, de keuze is donker blauw of dezelfde kleur als de Dopper. Dus als je een paarse Dopper bestelt, is de keuze donker blauw of paars):
 • Indien meerdere Doppers worden besteld graag duidelijk per Dopper de keuzes aangeven.
 • Betaling: via Tikkie betaalverzoek (via mobiel bankieren) of via een bankoverschrijving – details volgen per mail.
De Dopper wordt pas geleverd als het geld (15 euro) binnen is.
 

25-6-2017
Zorgen om toekomst
 
Door Hans van Raalte

Moet GMHC zich zorgen maken om de toekomst?

Afgaande op de alarmerende, verontrustende opmerkingen over Dames 1 in het laatste wedstrijdoverzicht zou ik zeggen van wel. Even leek het erop dat we moesten vrezen dat er helemaal geen Dames 1 zou overblijven. Veel speelsters stoppen er mee: die gaan bij andere clubs spelen, ze doen een stapje terug naar Dames 2 of ze stoppen helemaal met hockey. Gelukkig blijkt de praktijk inmiddels iets minder somber. Maar somber is wel dat van alle Meisjes A-teams maar een heel klein deel doorstroomt naar de senioren. Misschien dat we met veel pijn en moeite twee dames-seniorenteams overhouden.
Bij de heren lijkt het iets minder dramatisch, maar daar kennen we de situatie met maar twee teams al wat langer. Heel misschien lukt het om een jong Heren 3 te vormen. En bij de heren hebben we nog een veteranenteam (als er niet te veel ruzie wordt gemaakt) en een half L-team. Maar bij deze ouderen wordt het elk jaar lastiger om een team op de been te brengen. Kortom, een sombere ontwikkeling bij de senioren.
Bij de junioren ziet het er een stuk rooskleuriger uit, al groeien de bomen ook daar niet meer tot in de hemel. Maar gelukkig hebben we in alle leeftijdsgroepen nog een flinke hoeveelheid teams. Het is begrijpelijk dat de opvang en opleiding van de jeugd veel aandacht krijgen bij GMHC. Daar ligt nu eenmaal het zwaartepunt van onze vereniging.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Ja toch? Waarom zie ik daar dan zo weinig van terug bij GMHC. We hèbben jeugd, in het recente verleden zeer veel jeugd. Talentvol vaak ook. Helaas heeft dat nooit geresulteerd in veel senioren. Op zaterdagen is er veel drukte op de club, op zondagen is het een stuk rustiger. Op de zondagen dat Dames en Heren 1 niet thuis spelen, is het vaak akelig stil.
Dat is een ongezonde ontwikkeling. We hebben veel geld geïnvesteerd in een nieuw clubhuis en we gaan nu weer veel geld stoppen in nieuwe velden. Allemaal mooi en hard nodig. Maar we moeten oppassen dat deze fraaie accommodatie straks niet alleen maar op zaterdag wordt gebruikt. Het wordt hoog tijd dat GMHC gaat investeren in een gezonde zondagsectie. Jeugdleden werven en opleiden is één ding, ze vasthouden voor de senioren is een ander ding.
De communicatiecommissie wil deze handschoen voor een deel oppakken. De commissie wil zich extra inzetten voor ledenwerving. Daar is al een begin mee gemaakt. Anderen moeten de handschoen oppakken voor het tweede deel: het vasthouden van jonge senioren. Een taak voor ouders, coaches, trainers en bestuur. En de jongeren zelf natuurlijk.
 

25-6-2017
Overzicht Jeugd - Jongens A2 en B2 de seizoentoppers
 
Door Peter Dijkgraaf

Er waren wel eens seizoenen, dat Jongens A2 en B2 bij GMHC tot de probleemteams werden gerekend. Dat was dit seizoen absoluut niet het geval. Sterker: deze teams mogen zich de enige kampioenen op het veld noemen. Meisjes A1 en Jongens A1 draaiden een goed seizoen in respectievelijk eerste klas en topklasse.
Aan het eind van deze competitie moet andermaal worden geconstateerd dat (te) veel A-meiden onze club verlaten. Het zijn er zelfs nog meer dan vorig jaar (32 tegen 28). Dat wordt voor de technische staf een belangrijk aandachtspunt, want zo wordt GMHC nooit een gezellige club op zondag.

Jongens A1 had het vooral in het begin van het seizoen behoorlijk zwaar in de sterke topklasse, maar ging gaandeweg steeds meer punten pakken. Het had nog iets meer kunnen zijn dan 14 uit 14. Het hoge niveau bleek ook uit het feit, dat enkele A-spelers moeiteloos konden worden ingepast in Heren 1.


JA2 tijdens seizoensafsluiting na medaille-uitreiking. (Jurgen van Adrichem ontbreekt op de foto)

Jongens A2 is al uitgebreid geroemd voor de goede teamprestatie. De formatie van manager Arno Gosselink finishte met acht punten voorsprong op de concurrentie. En wat ook zo prettig is, tien jongens uit deze formatie schuiven door naar de senioren. Het jonge JA3 was evenals JB3 in een te sterke poule terecht gekomen en veroverde weinig punten.

Meisjes A1 draaide een goed seizoen in de eerste klas, had nog even uitzicht op de titel, maar moest tevreden zijn met een tweede plaats. Het is jammer dat zeven meiden hun heil elders gaan zoeken. MA2, waarvan ook zes speelsters vertrekken, gaf het seizoen in de tweede klas nog een beetje glans door de laatste drie wedstrijden te winnen. MA3 en MA4 waren dit seizoen niet de meest gemotiveerde teams.

Jongens B1 gaf de titel vlak voor de finish weg door vier punten te verspelen, maar kan toch wel met een goed gevoel terugkijken op dit seizoen in de eerste klas. JB2 duikelde in de voorcompetitie uit de tweede klas en riep toen: ‘Dan worden we maar kampioen in de derde’  en dat hebben de mannen van Julius van den Tweel nog gedaan ook.
Meisjes B1 heeft een wat merkwaardig seizoen afgewerkt. In het najaar liep het nog wat stroef, na de winter werden vier duels op rij gewonnen en daarna werden er vier verloren. Het resulteerde in een zevende plek in de subtopklasse met 14 punten. MB2 viel een beetje tegen (zevende plaats), MB3 draaide leuk (18 uit 14) en van MB4 en MB5 hadden we ook iets meer verwacht dan 10 en 11 punten. MB6 veroverde er nog 16 in een leuke poule, in stijl eindigend met 4-4.

Bij de jonge jongens moet GMHC op het ogenblik een stapje terugdoen. Waar de laatste jaren ons C1 en D1 altijd wel aardig mee konden in de eerste klas, zijn het nu modale middenmoters in de tweede klas. Dat is absoluut geen schande, maar een constatering en aan de trainers de taak om de jongens weer op een hoger plan te krijgen. Het jonge C2 zat in een te sterke poule.
Het relatief jonge Meisjes C1 werd keurig vijfde in de eerste klas en dat deed ook MC2, zelfs met meer punten (24 tegen 20). MC3 speelde in een te zware poule en MC4 en MC5 waren nog jong en onervaren.

Jongens D1 eindigde nog wel op de derde plaats met 17 punten, maar ook dat was in de tweede klas en ook voor het jonge JD2 speelde mee, dat het iets te sterk was ingedeeld. Wat voor Jongens C1 en Jongens D1 gold, gaat ook op ook voor Meisjes D1, dat nooit echt heeft meegedaan in de strijd om de titel in de tweede klas. MD2 deed dat wel, maar verloor de laatste wedstrijden. Van de overige D-teams deed MD4 het nog het beste met 16 uit 10.
 

25-6-2017
Overzicht senioren - Vette jaren Dames 1 weer voorbij
 
Door Peter Dijkgraaf

Nog meer dan bij de mannen is de geschiedenis van Dames 1 één van golfbewegingen. In de sterke periode van 1999 tot 2006 stonden onze dames op de rand van de overgangsklasse. En nu wordt er weer een periode van vier sterke, ‘vette jaren’ afgesloten en is Dames 1 uit de eerste klasse gedegradeerd.
Het is het lot van een vereniging uit een kleinere stad zonder hoger onderwijs en daar moeten we niet al te dramatisch overdoen. Het zal niet meevallen om komend seizoen in de tweede klasse een damesteam op de been te brengen, dat zich kan gaan ontwikkelen tot een degelijke middenmoter. ,,Het streven is erop gericht om tot een goede teamprestatie te komen bij Dames 1, te vergelijken met de prestatie van Heren 1 afgelopen seizoen in de derde klas”, zo zei bestuurslid hockeyzaken, Christiaan de Waal onlangs in de Algemene Ledenvergadering.

De vertrekkende trainer/coach Eric Dijkxhoorn had in zijn eerste jaar redelijk succes, maar na het vertrek van bijna de complete achterhoede kwam het team kwaliteit te kort om zich in de eerste klas te handhaven. De coach kwam zelf ook iets te kort op het vlak van de communicatie, zeker richting de A-junioren. Veel wedstrijden gingen na redelijke tegenstand toch verloren en met vier gelijke spelen en geen enkele overwinning is er weinig discussie over het stapje terug naar de tweede klas. Zes speelsters gaan hun heil elders zoeken, dus er komt komend seizoen een heel jong Dames 1 op de nieuwe kunstgrasmat.
Heren 1 kwam afgelopen seizoen in de nieuwe samenstelling wat moeizaam op gang, maar gaandeweg kwam er steeds meer lijn in de combinaties. Dit voorjaar werd er een sterke serie neergezet en heeft trainer/coach Dirk Doop steeds vaker A-junioren ingepast. Jammer van de onnodige nederlaag tegen Tempo’34 en de 2-6 in het laatsteduel tegen Scoop, anders was Heren 1 nog op de vijfde plaats geëindigd in de derde klas.
Door de komst van een promotieklasse tussen overgangsklasse en eerste klas in, komt er komend seizoen een versterkte promotie. Uit de derde klas promoveren de nummers één en twee automatisch en moeten de nummers drie promotiewedstrijden spelen. Dat is een leuk mikpunt voor Heren 1, waar maar drie spelers vertrekken.

Heren 2 werkte een wisselvallig, maar zeker niet slecht seizoen af in de reserve derde klas. Een zevende plek mag heel netjes worden genoemd. Dit team was een mix van jong (17,18 jaar) en oud (boven 30 jaar) en dat klikte vaak wel goed. Opvallend is dat Heren 2 noodgedwongen bijna vijftig spelers heeft moeten opstellen.
Als het een beetje meezit, komt er in september een derde herenteam bij en dat is alleen maar goed voor verhoging van de gezelligheid op zondag. Veteranen A had het zwaar in de sterke tweede klasse en verloor op de laatste speeldag met ‘slechts’  0-9 van kampioen Schiedam. Dat is een prima prestatie want de Schiedammers wonnen al hun wedstrijden met minimaal tien doelpunten verschil. De A-mannen eindigden op de voorlaatste plaats, gaan het volgend seizoen in de derde klas proberen en dat vinden zij helemaal niet zo’n straf. Na de herindeling kwamen de LA-Veteranen in een relatief zwakke poule, maar daar heeft het gecombineerde team van Gouda en Waddinxveen ten volle van geprofiteerd. Een fraaie derde plaats op twee punten van de twee koplopers was het resultaat.
Dames 2 heeft een uitstekend seizoen gedraaid in de sterke reserve tweede klas. Met maar liefst 48 punten werd een knappe derde plaats behaald. Een paar speelsters vertrekken uit Gouda, maar de harde kern blijft overeind. Dat laatste geldt niet voor Dames 3, waar onverwacht veel speelsters weggaan. De prestaties van dit team vielen absoluut niet tegen met een vierde plek en 36 punten in de eindrangschikking.


 

25-6-2017
TEAMS VAN DE MAAND: De Kampioenen
 
Door de redactie

In de vaste rubriek Team van de Maand in deze laatste nieuwsbrief van het seizoen een speciale aflevering met De Kampioenen van het veldhockey. Dat zijn er dit jaar vier. Twee uit de gewone competitie, namelijk Jongens A2 en Jongens B2 en twee uit bijzondere competities, namelijk het G-team en de Wedstrijdtrimmers. We beginnen met JA2.

Jongens A2Waarom verdient JA2 de titel Team van de maand?
Heel simpel: de jongens gaan over van de junioren maar de senioren. Dit was het laatste jaar dat we in de junioren iets moois hebben kunnen doen. We werden ingedeeld in de derde klasse. Eigenlijk te laag vonden onze ambitieuze mannen. "Dan maar kampioen worden!”  was het credo na de voorcompetitie. Dat heeft JA2 gedaan. Nog afgetekend ook. Niet alleen spelend een team. Daarbuiten ook.

Hebben jullie iets bijzonders te melden?
Ja, een mooie foto uit de oude doos. Nog in de mooie blauw met witte shirtjes. Vijf van deze mannen spelen nog steeds samen.


 
Wat maakt jullie seizoen zo bijzonder?
Trouwheid van de supporters. Nooit een saaie wedstrijd  en altijd ouders langs de kant. Ook al zijn de mannen oud genoeg om zich daar niets meer van aan te trekken.

Jongens B2

Wie zitten in dit team?
Kane Klein, Victor van den Bos, Timon Heuvink, Floris van den Tweel (keeper), Thijs Goedknegt, Julius van den Tweel (trainer & coach), Daan Mantel, Sietse van der Wolf, Daniel List, Bastiaan Kosse, Daan Sprangers, Floris van Haaster, Pieter Bokhoven, Quinten Fisser, Pieter van Erdewijk (trainer).

Wat doet JB2?
Hockeyen en winnen, we zijn ook al zaalkampioen. Het gaat dus goed met het team.Waarom verdient JB2 de titel Team van de Maand?
Na het zaalkampioenschap hebben we ook het veldkampioenschap behaald. Het was dus een heel goed seizoen.

Zijn er andere bijzonderheden?
Nee.

Hebben jullie speciale wensen?
Wij willen graag een trainingspak als we veldkampioen worden.

Wat vinden jullie van GMHC?
Het is een fijne vereniging en het is er gezellig. We vinden het wel vervelend dat we op veld 4 trainen op dinsdag.


G-TeamNamen teamleden:
Jeichina Stolk, Roberto Meurs, Milan Baas, Steven Hollander, Boris Versteeg, Esmeralda Groenendijk, Jessica Arentsen, Jonas Meijer, Stephan Rop, Tessa van Boxel, Anouk Kolkman, Wessel Slootjes, Myrthe van den Berg, Ilco Veen en Bart van den Berg

Wie zijn jullie trainers/coaches?
Robert, Karlijn en Dounia, Jan-Willem, Michiel en Nieko
Helaas gaat Robert ons na 7 jaar verlaten. Hij was met zijn gezin de initiator en  al die jaren onze steunpilaar. Robert bedankt! Wij zullen dat nooit vergeten. Karlijn en Dounia gaan studeren, dus volgend jaar moeten wij jullie enthousiasme missen. Meiden,  jullie waren top!
We zijn hard bezig om samen met Floor weer een fijn begeleidingsteam neer te zetten. Dat gaat heel goed tot op heden met drie nieuwe aanwinsten! G-hockey heeft alleen bestaansrecht met de hulp van een hoop vrijwilligers omdat onze spelers veel begeleiding nodig hebben. Ervaren en enthousiaste spelers die het leuk vinden om ons het hockey bij te brengen. Wij staan te springen om nieuwe trainers te verwelkomen die ons willen helpen. Kom gerust eens kijken bij onze trainingsavond (woensdag van 18.00 – 19.00 uur) als je benieuwd bent hoe dat gaat en je er wellicht wat voor voelt om ons te komen versterken…

Wat is het bijzondere aan jullie team?
Wat ons team zo bijzonder maakt is dat wij een mix zijn van alles! In ons team vind je mensen van alle leeftijden, mannen en vrouwen, jongens en meisjes. We hebben hele fanatieke spelers die echt voor de winst gaan en andere spelers die het vooral leuk vinden om met elkaar te hockeyen. En ondanks al die verschillen zijn wij een (h)echt team dat heel veel plezier met elkaar beleeft, vooral op de training maar ook daarnaast.

Wat is er zo leuk aan GMHC?

Wij vinden het geweldig dat GMHC het G-hockey is gestart. We vinden het een gezellige club en vooral de teametentjes vinden wij fantastisch. Vooral als ook onze ouders, broers/zussen en begeleiders mogen aanschuiven. Dank je wel Thijs!


Trimhockeyteam

Namen spelers, trainers, begeleiders: (voor- en achternaam)
Van Links naar rechts boven: Marieke van Kampen, Reinke Chavannas, Marco Campen, Sabien van Lommel, Oscar Gillieron, Jack Alders, Stefan Lindaart, Tei van de Neste, Joeri Bertels, Roel Beelen. Van links naar rechts vooraan: Ilona Verkleij, Franka van Raalte, Wouter Besuijen, Bram van de Neste. Niet op de foto: Simon van Ipenburg, Hans Burghoorn en Onno van Sandick.Taakverdeling wedstrijdtrimmers:
Joeri is de aanvoerder in en buiten het team, Stefan is aanspreekpunt voor alle trimmers en Marco regelt de trimcompetitie in de regio.

Waarom verdient jullie team de titel Team van de maand?
We worden voor de 2e keer op rij kampioen bij de trimmers. In een poule van zes teams uit de regio (Montfoort, HCRB, Waddinxveen, Schoonhoven, Nieuwkoop). Met weinig faciliteiten is dat op zich al een prestatie. Dit team vertegenwoordigt ook erg veel variatie, namelijk mannen en vrouwen door elkaar (ja, dat ís mogelijk), jong en oud door elkaar en ervaren en minder ervaren door elkaar. Wij bewijzen dat het kan!

Zijn er andere bijzonderheden?  
We trainen alle schoolvakanties door, inclusief een groot gedeelte van de zomer. Geen enkel ander team van GMHC vind je op de velden op bijvoorbeeld 2e Paasdag of 2e Pinksterdag. Hoe bedoel je commitment!

Heeft jullie team speciale wensen?
Wij hebben erg weinig nodig, en dus ook geen speciale wensen, om onszelf op de maandagavond op de hockeyvelden te vermaken. We hebben al jaren geen trainer, geen coach, alleen een paar ballen en iemand met een sleutel van de club en dan kun je ons elke maandagavond vinden op veld 3 vanaf half 9, met minstens 10 spelers elke week. Misschien dan alleen wat meer aanmoediging langs de kant tijdens de wedstrijden zou wel leuk zijn, want dat is wel anders dan wedstrijden spelen in het weekend…Wat vinden jullie van GMHC?

Sommigen hebben hockeyende kinderen bij GMHC en zijn daarom (ooit) zelf gaan hockeyen. Of hebben hockeyende kinderen en zijn zelf altijd al blijven hockeyen van jongs af aan. Of (nog) geen kinderen en zijn hier komen wonen in Gouda en dus bij GMHC gaan hockeyen. Het spelletje en de gezellige familieclub GMHC zijn ieder geval de factoren die ons binden!
 

25-6-2017
Nieuws van Aanstormend Talent
 


Slotmiddag
Onze F-jes beleefden woensdag 14 juni een zeer geslaagde slotmiddag. De groepen van Bas, zowel 1e jaars als 2e jaars, hebben zich prima vermaakt met afwisselend wedstrijdjes spelen en spelletjes doen. Zoals een bekertje water op de krul van de stick zonder te morsen overbrengen. Leuk was ook het knotshockey. Met dank aan deze trainers, hulptrainers, ouders en spelleiders en natuurlijk aan ‘chefkok’ Thijs voor de pannekoekenmaaltijd voor 80 kinderen! Na afloop werden diploma’s uitgereikt aan de 2e jaars F-jes. Zij gaan de F-lijn verlaten en spelen volgend seizoen in de E6.

Disneycompetitie
De 1e jaars F-jes (6/7 jaar) speelden wedstrijdjes in de Disneycompetitie, met 2 teams, 20 kinderen en 4 ouders en met ondersteuning van andere ouders bij het rijden en spelbegeleiding. Met dank ook aan Peter Dijkgraaf die een spelleidersavond verzorgde. De KNHB heeft in de gaten dat dit een groot succes is en gaat komend seizoen dan ook een competitie organiseren voor 1e jaars F.

Jongste Jeugd Dag
Aan de Jongste J
eugd Dag namen maar liefst honderd 2e jaars F-jes deel. Alle kinderen, coaches en ouders werden prima door GMHC ontvangen, met Meisjes F1 en Jongens F1 als thuisspelende teams. Iedereen beleefde veel plezier aan alle wedstrijden, spelletjes en de afsluitende shootouts met eigen ‘grote’ keepers van MB1 en JB1. Ouders bedankt voor alle hulp.


Teamindeling

Ondertussen wordt hard gewerkt aan de teamindeling en het trainingsschema voor komend seizoen. De indeling is naar verwachting op 1 juli bekend en komt op de website.

 Seizoensopening
De seizoensopening is zaterdag 2 september met onderlinge wedstrijden. Op deze dag wordt ook een 2e hands beurs georganiseerd.


Jongste Jeugd Commissie
Na lange tijd ongewijzigd te zijn geweest komen er nu toch wat veranderingen in de Jongste Jeugd Commissie. Jaap Blokzijl heeft al enkele jaren zelf geen kind meer bij GMHC, maar hij wilde al die tijd toch wel aanblijven als vrijwlliger. Maar nu heeft hij dan toch aangegeven te willen stoppen als lijncoördinator. Wij danken Jaap hartelijk voor zijn grote inzet en zijn nuchtere maar positieve inbreng in de commissie. We denken in Jerry van de Leur een goede opvolger te hebben gevonden. Hij was afgelopen seizoen, als vader van Lisanne en Jolien., coach van ME4.

De taakverdeling in de commissie is als volgt:
Voorzitter: Peter Herbert; lijncoördinator 2e jaars E: Peter Herbert; lijncoördinator 1e jaars E: Jerry van de Leur; lijncoördinator 2e jaars F: Daniella van Nieuwenborg; lijncoördinator 1e jaars F: Hermine Verzijl; wedstrijdsecretariaat JJ: Danielle Frenk. De commissie wordt ondersteund door Bas Ligthart voor de trainings –en opleidingszaken in de Jongste Jeugd.

Belangrijke data komend seizoen:

Start trainingen:
in de week van 21 augustus

Spelleidersavond:
woensdag 30 augustus

Seizoensopening:
zaterdag 2 september

Coachavond:
donderdag 7 september

Start competitie:
zaterdag 9 september

De Jongste Jeugd Commissie wil graag alle coaches, teammanagers, trainers, hulptrainers en anderen bedanken voor hun inzet en enthousiasme tijdens dit seizoen.

Jongste Jeugd Commissie:
Hermine Verzijl, Peter Herbert, Jaap Blokzijl, Daniella van Nieuwenborg en Danielle Frenk.

 

18-6-2017
Laatste nieuwsbrief van dit seizoen
 
Van de redactie

En hier is alweer de laatste Nieuwsbrief van dit seizoen. Met het debuut van voorzitter Chris Boeijinga, nieuws over de renovatie van de velden, een terugblik op het seizoen bij de jeugd en bij de senioren, de rubriek Vrijwilliger van de Maand, de vier kampioenen als Teams van de Maand,  de vaste column van Hans van Raalte, nieuws over de club en allerlei wetenswaardigheden.
De volgende Nieuwsbrief verschijnt eind september.
Een dringend verzoek aan iedereen die een bijdrage wil leveren aan deze Nieuwsbrief: Houd je aan die deadline. Ditmaal ligt die op vrijdag 22 september om 12.00 uur.
Teksten en foto’s kunnen worden opgestuurd naar [email protected]
of [email protected]
Foto’s graag als losse bijlage in de mail meesturen.


 

18-6-2017
Column door Hans van Raalte: Kunstgras
 

Laatst hoorde ik twee jeugdleden van GMHC klagen over onze velden.
"Ik word lid bij Leonidas. Die velden hier bij Gouda zijn vreselijk. Bij Leo hebben ze drie watervelden. Wat zou ik hier nog langer knoeien. Zo leer ik nooit goed hockeyen”
Ik moest onwillekeurig terugdenken aan mijn eigen hockeyjeugd, lang geleden in Rotterdam bij MRHC (Maasstad Rotterdam Hockey Combinatie). Die club speelde op Laag-Zestienhoven, op zeer modderige grasvelden. Die waren berucht in heel Zuid-Holland, maar eigenlijk waren de velden van andere clubs in Zuid-Holland niet veel beter. Als kinderen hard probeerden te slaan, vlogen de kluiten modder je om de horen. Dat was nog de tijd dat je wekelijks moest bellen of de wedstrijd wel doorging. En het ging vaak niet door, heel vaak. Bij sommige clubs wèrd je gebeld, nou dat was een geweldige service. Mailtjes, facebook, apps….nog nooit van gehoord.
Mijn club MRHC fuseerde in 1973 met RBC en Hillegersberg tot HC Rotterdam. Die club speelde nog steeds op Laag-Zestienhoven. De naam zei het al: laag gelegen, dus nog steeds moddervelden. Maar: die nieuwe club kreeg één kunstgrasveld! HCR was in een leuke strijd gewikkeld met Kampong over de vraag: wie krijgt het eerste kunstgrasveld van Nederland? Het werd, met een week verschil, het Utrechtse Kampong. Allebei één kunstgrasveld, het begin van een ware revolutie in de hockeywereld. De kunstgrasvelden volgden elkaar in de jaren daarna in hoog tempo op. Nu speelt niemand meer op gras.
Maar het in 1979 opgerichte GMHC (Goudse Mixed Hockey Club) moest zich ‘behelpen’ met twee grasvelden. Nou viel dat behelpen nogal mee. Want wonderbaarlijk genoeg waren dit twee uitstekende grasvelden, waar in grote delen van Zuid-Holland met jaloerse blikken naar werd gekeken. Hoe dat kon? Gouda ligt toch immers ook heel laag, dicht bij het laagste punt van Nederland? Onder het gras lag namelijk een metersdikke zandlaag die een paar jaar had liggen inklinken. Een geweldige ondergrond voor een (bijna) perfecte grasmat.
Toch werd die grasmat in de loop der jaren minder van kwaliteit en werd ook in Gouda de roep om kunstgras steeds luider.
In de jaren ’80 kreeg GMHC z’n eerste kunstgrasveld, enkele jaren later gevolgd door een tweede veld. En nu zijn we alweer aan de derde renovatie toe. En was aanvankelijk de discussie: een watergrasveld of niet. Het werd: niet. Want een watergrasveld is te duur voor GMHC. Maar het wordt wel next best: een semi-waterveld met een speciale sport toplaag, bijna net zo goed als een waterveld en zeker goed genoeg voor een tweede/derde klasser (want meer zijn we niet hè!). Ja, zullen mensen zeggen (bijvoorbeeld die jongeren van de eerste regels van deze column): zonder waterveld loop je een achterstand op ten opzichte van clubs mèt een waterveld.
Kijk, als ik zie hoe de hockeykwaliteit van de jeugd sinds het gewone gras echt met sprongen vooruit is gegaan, moet ik toegeven dat dit door het kunstgras komt. Kregen mijn kinderen vroeger op gras de bal bij een slag hooguit tien meter vooruit, nu overbruggen jongeren soms met gemak het hele veld.
Maar we mogen als een bescheiden clubje als GMHC best iets minder pretenties hebben. We hebben straks twee prachtige velden. Laten we onze zegeningen tellen.
Spelen op een semi-waterveld met speciale toplaag zou ik toch bepaald geen ‘knoeien’ willen noemen. Of aanmodderen…
Oh nee, die tijd is voorgoed voorbij.
Toch ook wel weer jammer, want een grasveld kan je tenminste ruiken.
 

18-6-2017
Cashless betalen
 

Vanaf volgend seizoen kun je niet langer met contant geld betalen. We voeren een betaalpas in die gelijk je lidmaatschapskaart zal zijn. Deze pas is met geld te laden via je mobiele telefoon. Waarom we dit gaan doen? Uit veiligheidsoverwegingen en kostenbesparing. Nu nog betalen we onnodig  bij het geld afstorten flinke bedragen aan de bank en zijn er mensen nodig die het geld storten. Pinnen kost echter ook veel geld (5 cent per transactie). Met de club-betaalkaart is dat allemaal verleden tijd. Bezoekers kunnen natuurlijk nog wel gebruik blijven maken van het pinapparaat. Meer informatie volgt uiteraard.
 

18-6-2017
Prima debuut Chris Boeijinga als voorzitter
 
Door de redactie
Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) op woensdag 14 juni maakte Chris Boeijinga een prima debuut als voorzitter. Hij gaf op vlotte wijze leiding aan de ALV, die door ongeveer 25 mensen werd bijgewoond.
Toen er heel even iets werd gezegd over zijn teruglopende stemvolume kon Chris meteen aankondigen dat daar wat aan wordt gedaan. Niet aan zijn stem, maar wel aan de omstandigheden in het clubhuis. Er komt aan de kant van het zitgedeelte een scheidingswand, zodat vergaderende groepen zich kunnen afscheiden van de rest van het clubhuis en dus van het rumoer.
Tegenover de redactie van de Nieuwsbrief zei Chris nog dat hij met veel enthousiasme aan het voorzitterschap begint. Als een van de belangrijkste taken ziet hij ervoor te zorgen, dat er weer sprake kan zijn van ledengroei. "Dat er zo aan het eind van het seizoen meer dan honderd opzeggingen zijn, baart mij zorgen. Vooral omdat er veel minder aanmeldingen zijn dan voorgaande jaren. Daar zullen we met z’n allen iets aan moeten doen.”
Verheugd toont Chris zich over de ontwikkelingen rond de kunstgrasvelden. "Bij de start van de nieuwe competitie beschikken we straks over twee prima velden. En het is mooi dat de gemeente veld 4 (het kleine veld) gaat aanpakken.”
Aan het slot van de ALV overhandigde secretaris Marc van Iersel de nieuwe voorzitter de voorzitters’hamer’ van de club: een halve hockeystick op voetstuk.
"Dat is dan de eerste keer dat ik een stick in mijn handen heb”, reageerde Chris. Het mag algemeen bekend zijn dat Chris zelf niet hockeyt en dat hij ook meer voelt voor bestuurlijke taken. Hij heeft tot 2019 de tijd om te laten zien wat hij als voorzitter kan betekenen voor de club, want in dat jaar is hij aan de beurt om af te treden.
 
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
23-8    Bestuursvergadering
24-8    Vergadering Jongste Jeugd
26-8    Seizoenstart M8E1
28-8    Basisopleiding training g
30-8    Spelleidersavond Jongste
2-9    Seizoensopening
6-9    Basisopleiding training g
Hele agenda
Handige links