Volvo Clubbonus
Bekijk de film


Foto's


Bekijk de foto's op de stream


Widget door WeerplazaNieuwsoverzicht
NIEUWSBRIEF-ITEMS

1-10-2017
Feestelijke opening velden op 14 oktober
 

Feestelijke opening velden op 14 oktober

Het heeft even geduurd, maar de renovatie van onze kunstgrasvelden is nu toch klaar. En dat gaan we vieren. Op zaterdag 14 oktober. Met allerlei feestelijkheden, zoals speciale hockeywedstrijdjes, een Play Court van ABN-Amro, een springkussen, kraampjes van verschillende sponsoren van de club, hapjes en drankjes, muziek en natuurlijk een officieel tintje. Voor dat laatste komt iemand van het College van Burgemeester en Wethouders naar het Groenhovenpark. De Stichting Kunstgras Groenhovenpark gaat de velden officieel overdragen. Het openingsfeest zal zich vooral in de middag afspelen. Nadere informatie over de juiste tijden volgt later. Hou de website, facebook, nieuwsbrief en andere sociale media in de gaten.

Hockeyen kan in speciale zogeheten stickwedstrijden. Via loting met sticks worden ter plekke teams samengesteld. Wie wil meedoen, kan zich nu al aanmelden via [email protected] onder vermelding van naam, leeftijd en team.

Dit openingsfeestje wordt gegeven door het bestuur en is voor alle leden. De organisatie is in handen van de evenementencommissie, toernooicommissie en sponsorcommissie.

Bestuur GMHC
 

1-10-2017
GTeam
 
door Tjerk van Nieuwenborg

GTeam

De G-hockeyers hadden een goed seizoen. Kampioen. Dat wist ik. Ik wist niet dat de Ghockeyers spelen volgens de regels van het zestalhockey. Speelde het G-hockey zich toch net buiten mijn zicht af. Ik neem aan dat dat bij meer leden zo is. Dat is jammer. Daar willen we wat mee doen. De KNHB heeft een stappenplan G-Hockey. Dat heeft de G-Crew van GMHC grotendeels overgenomen. De G-Crew houdt zich bezig met alle activiteiten die nodig zijn om G-hockey een vaste plek in de club te geven. Nieko, Fleur, André, Jan-Willem, Michiel, Larissa, Floor en Corinne vormen de G-Crew. Er valt veel te schrijven over de organisatie van het G-hockey. Over intensief contact met ouders en begeleiders. Over de trainingen met aandacht voor wat gewoon kan en wat speciaal moet. Over de competitie, toernooien en vriendschappelijke wedstrijdjes tegen andere G-teams. De integratie binnen de vereniging en het aantal G-hockeyers zijn nu belangrijk. Dat betekent dat de G-hockey samenwerking zoekt. Als er een toernooi komt bijvoorbeeld. Dan kan de toernooicommissie ook een onderdeel G-hockey organiseren. Of als we de nieuwe velden gaan openen. Dan kan de evenementencommissie een line up met D1 of H1 organiseren. En foto’s maken. Maar goed, dat zijn programma-onderdelen zonder bal. Het gaat om het meespelen. Een demonstratiewedstrijd als voorprogramma. Dat kan de G-Crew organiseren. Met 14 G-hockeyers heeft GMHC één wedstrijdteam. Maar we zouden best nog meer spelers of zelfs een heel team erbij willen. Jong en oud zijn welkom bij het G-hockey. Het is vooral belangrijk dat iedereen elke week kan trainen. Gewoon lekker sporten en tegen dat balletje slaan.

Hoe leuk dat is? Volgende maand heb ik het aan een aantal G-Hockeyers zelf gevraagd.


 

1-10-2017
Vooruitblik jeugd
 
Standaardteams jeugd in 1e klas

Alle standaardteams bij de jeugd zijn ingedeeld in de eerste klas en gaan dus in de voorcompetitie proberen een plaatsje te veroveren in de (sub)topcompetitie. Alleen meisjes D1 en Jongens D1 beginnen in de tweede klas en zullen een poging doen dat verloren terrein te herstellen. Meisjes A1 zit in een pittige poule en de formatie van Bas Ligthart, met relatief veel tweedejaars, weet na twee nederlagen dat het zwaar wordt. Meisjes A2 en Meisjes A3 hebben een royale selectie van ieder 17 speelsters. Beide teams zijn goed van start gegaanj. Jongens A1 hebben er wel enkele talenten uit de B bij gekregen, maar lijkt toch iets verzwakt in vergelijking met het vorig seizoen. Na twee wedstrijden heeft dit team het eerste puntje binnen. JA2 moet in de vierde klas hoge ogen kunnen gooien; het ging wel met een nederlaag van start/ Meisjes B1 telt ook aardig wat tweedejaars en moet het niveau van vorig jaar (subtop) kunnen halen. MB2 heeft een leuk team en moet in de 2e klas ook hoog kunnen eindigen. Pim de Vlieger is de nieuwe trainer-coach van Jongens B1. Er is veel werk aan de winkel voor hem want zijn team begon met twee kansloze nederlagen (1-7 en 0-10). Door het nare gedoe rond JB3 (uiteindelijk teruggetrokken), telt JB2 nu 18 spelers. Coach Corvin Janssen heeft bij Meisjes C1 ook de beschikking over veel tweedejaars, die wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Van MC2, onder leiding van coach Hans Frenk, wordt ook veel verwacht. Het relatief jonge Jongens C1 zal het best lastig krijgen in de sterke eerste klas. Meisjes D1 was vorig seizoen vaak iets te lief voor de tegenstanders, maar de meeste meisjes zijn nu tweedejaars en gaan in de tweede klas flink van zich afbijten. Dat moet wel snel komen, want de eerste twee wedstrijden gingen helaas verloren. Beter verging het Jongens D1, dat het met good-old Martijn Eerden als coach, ongetwijfeld ook goed gaat doen in de leuke, regionale tweede klas. JD2 behaalde inmiddels de eerste overwinning.

 

1-10-2017
De allerjongsten hebben er zin in
 
door Jongste Jeugd commissie

De allerjongsten hebben er zin in

De kop is eraf, het seizoen 2017-2018 is weer begonnen! Na de seizoensopening op 2 september met onderlinge oefenwedstrijden is het eerste competitieweekend inmiddels gepasseerd. Bijzonder is dat we in de F-lijn een mix-team hebben, dat z’n eerste wedstrijden ook al heeft gespeeld.

De hevige regenval heeft veel wedstrijden extra lastig of zelfs onmogelijk gemaakt. Nu de jongste jeugdwedstrijden tijdelijk ver van het clubhuis worden gespeeld, omdat de velden nog niet allemaal bespeelbaar zijn, wordt ook duidelijk waar we als jongste jeugdcommissie de nieuwe coaches en andere ouders kunnen helpen – er was wat onduidelijkheid over speeltijden, pionnetjes en andere regels en gebruiken. Trots kan ik melden dat de spelleidersavond goed bezocht was, de spreekkamer was gewoon te klein, en zoals altijd prima verzorgd door Peter Dijkgraaf. Ook op de coachavond mochten we veel coaches, oud en nieuw, verwelkomen om de belangrijkste zaken voor de start van het seizoen te bespreken. De ideeën voor nieuwe coachavonden zijn er al, uitnodigingen volgen.

Met ons nieuwe clubhuis en nieuwe velden moeten we toch veel nieuwe leden kunnen werven om de Goudse hockeyclub een nieuwe impuls te geven. De afgelopen jaren was de instroom wisselend en dat leidt in de magere jaren tot problemen in de teamvorming, niet alleen bij de jongste jeugd, maar ook in de jaren daarna. De open ochtend, waar jongens en meisjes die graag willen kennismaken met hockey een balletje kunnen slaan, is al twee keer uitgesteld omdat de veldrenovatie vertraging opliep. Dat helpt de ledenwerving niet. Gelukkig gaat de instroomtraining voor de jongste jeugd vanaf woensdag 20 september wel van start en hopen we op die manier kinderen te interesseren en op te leiden om ze daarna toe te voegen aan bestaande en nieuwe teams.

Net als voorgaande seizoenen proberen we ook dit jaar te leren van het verleden en alles net weer wat beter te doen dan voorheen. De jongste jeugdcommissie heeft er zin in!

 

1-10-2017
Van de Voorzitter
 
door Chris Boeijinga

Omgaan met tegenslag
Het seizoen is weer begonnen! De aftrap was op 2 september jl. Zowaar een stralende dag, alsof de weergoden ons goed gezind waren. Een week later echter hebben we bij de start van de officiële wedstrijden de prijs betaald. Verschillende wedstrijden zijn door het noodweer afgelast. De velden stonden gewoon blank. Niet bespeelbaar. Dat geldt helaas ook nog steeds voor veld 1. Wat het paradepaardje van de club moet worden is op dit moment eerder nog een spelletje ´Mens, erger je niet`, of een gratis cursus ´Omgaan met Tegenslag´. Het weer speelt de aanleg parten, alhoewel ik me wel afvraag of er bij een andere planning niet eerder resultaat had kunnen worden geboekt. Maar ik heb me wel eens vaker verbaasd over de planningslogica van aannemers. Ik kan alleen maar waardering uitspreken voor mensen als Alfons Schrama (volgens mij was hij de afgelopen maanden vaker op de velden te zien dan de aannemer); Dirk Doop (wéér de trainingsschema´s aanpassen); Daniëlle Frenk (ook de wedstrijdplanning moest worden aangepast), en Peter Herbert(organiseren en weer verzetten van de instroomtraining). En al die anderen die hebben moeten dealen met de beperkte beschikbaarheid van de velden. Sommige dingen hebben we nu eenmaal niet in de hand.

Zeg, wat doe jij eigenlijk?
Wel maken vele handen licht werk. Sommige mensen zeggen weleens ´daar moet de club voor zorgen!´. Daarop kan ik maar één ding zeggen: de leden zijn de club. Het zijn vaak steeds dezelfde mensen die zich actief voor de club inzetten. Vrijwillig en onbetaald. Op dit moment zijn er verschillende gaten in de bezetting van bijvoorbeeld commissies en bestuur. Steek je liever de handen letterlijk uit de mouwen? Ook dan is er genoeg te doen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderhoudsploeg. Wacht niet tot je gevraagd wordt, maar neem zelf eens contact op met iemand van het bestuur of een van de commissies om te praten over jouw mogelijke rol binnen de club. De club, dat ben jij!

Rookverbod
Bij de start van het nieuwe seizoen heeft het bestuur gesproken over ´roken´. Voor sommigen een gevoelig onderwerp. Soms door de eigen verslaving, soms door gezondheidsklachten van meeroken. Het bestuur heeft dan ook het besluit genomen om de club grotendeels rookvrij te verklaren. Per 1 oktober is het niet meer toegestaan om te roken langs de velden, voorterrein of op het terras. Op de velden en in het clubhuis zelf mocht dit sowieso al niet. Vanaf 1 oktober is roken alleen nog maar toegestaan achter het clubhuis. Voor een totaal rookverbod is niet gekozen vanwege de verwachting dat de rokers dan net buiten het terrein voor de ingang gaan roken. Leden en bezoekers moeten dan door een rookgordijn, en dat helpt degenen met gezondheidsklachten niet; is het geen visitekaartje, en zeker geen goed voorbeeld voor kinderen. Een rookverslaving is vaak hardnekkig. Al snel worden er uitvluchten gezocht om toch te kunnen roken waar het niet mag. ´Maar ´s avonds en op zondag zijn er toch geen kinderen?´ Laten we met zijn allen duidelijk zijn: de enige rookplek is achter het clubhuis. En laten we elkaar daar ook op aanspreken. Maar wel met respect, zoals we elkaar altijd met respect moeten bejegenen. Ik zie uit naar een leuk hockeyseizoen, en wens alle spelers, trainers en coaches veel succes toe om er een leuk en sportief jaar van te maken.


 

1-10-2017
GMHC goes viral
 

GMHC goes viral

Althans dat willen we en daar hebben we jullie voor nodig! Dit seizoen willen we een extra stapje zetten in de online communicatie. Er is een gloednieuwe nieuwsbrief en we zijn wat actiever op social media. We richten ons nu op FaceBook en LinkedIn. Berichten van de club, van sponsoren en bijvoorbeeld over ledenwerving kunnen we daar mooi kwijt. Actiefoto’s en -films op het veld en gezellige evenementenfoto’s helpen onze club aan een nog beter imago. En hoe meer we delen, hoe meer aandacht. Later willen we Youtube beter op poten gaan zetten, mogelijk gevolgd door andere sociale kanalen. Daarover volgt later meer.

Hebben jullie leuk beeldmateriaal? Deel het met de communicatiecommissie. Er is behoefte aan mooie foto’s van teams, wedstrijden of evenementen van veteranen tot Funkey, meiden en jongens. Stuur beeld en korte beschrijving naar [email protected]. Vermeld duidelijk het team en ga van te voren na of mensen willen dat zij of hun kinderen op onze social media willen verschijnen. Alleen teamnamen worden vermeld, geen voor- of achternaam wanneer daar niet expliciet toestemming voor is gevraagd.

Deel, like en comment er op los :) en bouw mee aan een goede reputatie voor onze club!

Onze accounts:
https://www.facebook.com/GoudseMHC/
https://www.linkedin.com/in/vrienden-goudse-mhc-2913b588/

Voor vragen over en hulp bij social media bij GMHC kun je contact opnemen met Anna Kodde van de communicatiecommissie via [email protected]
 

1-10-2017
Foto's 2 september 2017
  

1-10-2017
Team van de Maand: Technisch Kader
 

Team van de Maand: Technisch Kader

In de Nieuwsbrief starten we vandaag met een nieuwe rubriek: het team van de maand. Elke maand zetten we een team in het zonnetje, dat zich op een speciale manier heeft onderscheiden. Dat kan een elftal zijn, dat in de competitie een bijzondere prestatie heeft verricht, maar het kan ook een elftal zijn dat zich op een andere manier verdienstelijk heeft gemaakt, bijvoorbeeld via een of andere actie of door zich in te zetten voor de club. Maar niet alleen hockeyende teams komen voor deze maandelijkse titel in aanmerking. Ook teams als commissies, bestuur of actieve groepjes kunnen meedingen naar deze onderscheiding. Vandaag: het Technisch Kader

De competitie is weer begonnen. Alle teams hebben een trainer en een coach/begeleider. Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Maar is dat ook zo? Eigenlijk niet. Want er komt nogal wat voor kijken. Selecties moeten worden gekozen (dat doet de Elftal Commissie, zie elders in deze Nieuwsbrief), trainers moeten worden gevonden, trainingsschema’s gemaakt en nog veel meer. Veel van die activiteiten vallen onder het Technisch Kader. Om dat allemaal in orde te krijgen is elk jaar weer een prestatie van formaat. Hoog tijd om dat Technisch Kader uit te roepen tot Team van de Maand. En is er een mooier moment om dit te doen dan aan het begin van de nieuwe competitie.

Is er een verschil tussen Technisch Kader en Technisch Hart en zo ja, wat is dan dat verschil? Ja; Technisch Kader bestaat uit de ‘trainer(-coaches) van de eerste teams.’? Het TH is eigenlijk een soort adviesorgaan voor het bestuurslid hockeyzaken/het bestuur. Het TH bestaat uit Anco Bulk (opleiden), Olivier Böhmer (trainen en spelen) en Luite van Assen (begeleiden). Deze groep wordt aangevuld met het bestuurslid hockeyzaken en de trainer van H1 en D1. Als er specifieke onderwerpen besproken worden op een vergadering van het TH, worden ‘specialisten op dat gebied’ uitgenodigd. Bijvoorbeeld de voorzitter van de elftal commissie of van de jongste jeugd.

Namen leden TK:
Olivier Böhmer, Dirk Doop, Matthijs Krauss, Bas Ligthart, Bart van Raalte, Pim Vlieger, Corvin Janssen, Larissa Boer, Amber van Wanrooij

Taakverdeling:
Olivier (voorzitter), Dirk (TK-lid en trainerscoördinator), Matthijs/Bas/ Bart/Pim/Corvin/Larissa/Amber (TK-lid)

Wat doet jullie groep?
Wij spreken met elkaar over hockeytechnische en hockeytactische zaken. In de trainingsweek hebben wij bijvoorbeeld vergaderd over de ontwikkeling van de trainers binnen GMHC. Hoe krijgen we iedereen gemotiveerd voor ‘train de trainer’ avonden, hoe willen we deze avonden invullen, welke onderwerpen willen we onder de aandacht van onze trainers brengen en hoe gaan we zo’n avond vormgeven?

Wat is jullie relatie met de Elftal Commissie?
De lijncoördinator en het TK-lid van die lijn, hebben nauw contact over hun lijn. Dit kan gaan over alle zaken die niet hockeytechnisch of hockeytactisch zijn. Wij spreken ook met de gehele groep lijncoordinatoren gezamenlijk over de diverse procedurele stappen in het proces van selecties en teamindelingen. Waarom verdient het TK de titel Team van de Maand? Dat zou je aan iedereen behalve het TK moeten vragen. Hoe het ook zij, wij zijn er blij mee. Het helpt bij het alsmaar doorlopende proces van de teambuilding; ook van het TK zelf. Zijn er andere bijzonderheden? Dit seizoen gaan we de opleiding en selectie procedure aanpassen; met meer aandacht voor de ontwikkeling van spelers door het jaar heen; en met de bedoeling meer zicht te krijgen op de ontwikkeling van talenten, ook van spelers in de breedtesport teams. Hebben jullie speciale wensen? Wij zouden graag willen dat vanuit de breedtesport teams, door middel van de stick formulieren en gewoon door één op één gesprekken met de selectietrainer van desbetreffende lijn, in een vroeg stadium in het seizoen al informatie komt over ontwikkeling van talenten in de breedtesport; en dat vanuit het TK ook wordt gevraagd om die informatie vanuit de lijn. Dit samenspel tussen alle betrokkenen binnen een lijn moet ‘vanzelfsprekend’ gaan worden. Meer communicatie over ontwikkeling van meer mensen dus. Meer bij elkaar kijken. Daar leren we allemaal van, het draagt bij aan het clubgevoel en het maakt het in kaart brengen van jouw lijn veel gemakkelijker. Dit zorgt ervoor dat de selectie van het volgende seizoen ook makkelijker vorm te geven is.

Wat vinden jullie van GMHC?
Een mooie club, met een glansrijke toekomst, die het verdient dat iedereen er nog een stapje extra voor wil doen. In diverse commissies zijn mensen nodig. We hopen dat er ouders/leden zin hebben om ons/de club een handje te helpen, zodat we, met elkaar, de glansrijke toekomst goed vorm kunnen geven en er nog een onuitputtelijke hoeveelheid teams van de maand zullen volgen. 

1-10-2017
Column Hans van Raalte: Rookvrij
 
door Hans van Raalte

Er is een landelijke campagne om sportverenigingen rookvrij te maken. In sommige steden gaat dat nog ietsje verder: daar wil men de gehele gemeente rookvrij maken. De campagne is gestart door de Hartstichting en is opgepikt door de KNHB (zie elders in deze Nieuwsbrief).

Ik vind dit een goede zaak. Daar zal lang niet iedereen het mee eens zijn. Sommigen vinden het te ver gaande betutteling. Zij wijzen dan op het gebruik van bijvoorbeeld alcohol, omdat dit toch ook schadelijk is voor de gezondheid. Met dat laatste ben ik het roerend eens. Het is dan ook een goede zaak, dat in ons clubhuis op zaterdagen pas na 4 uur alcohol mag worden geschonken. Als goede voorbeeld aan onze jeugd. Maar op zondagen mag wat mij betreft best alcohol worden geschonken. Er is een verschil tussen roken en drinken. Van roken hebben ook anderen last; van alcohol niet of nauwelijks. Ja, sommigen hebben een vervelende dronk over zich en kunnen anderen tot last zijn. Maar dat tast de gezondheid van die anderen niet aan. Dat doet (mee)roken wel. Met het alcoholgebruik (of misbruik?) valt het volgens mij bij onze club overigens wel mee. Wel zie ik heel wat rokers.

Zelf ben ik jarenlang een verstokte roker geweest, tussen m’n 14e en 30e jaar, met gemiddeld toch wel een pakje per dag. Tijdens het hockeyen ging het roken gewoon door. Samen met heel wat teamgenoten kwam ik rokend naar het veld, in de rust werd snel weer een sigaret opgestoken, net als pal na de wedstrijd. Soms stonden we rochelend langs de lijn. In die tijd (de jaren zestig en zeventig) zag je rond de sportvelden meer wèl- dan níet rokers. Clubhuizen zagen meestal blauw van de rook. Dat kun je je nu toch bijna niet meer voorstellen.

Gelukkig (zeg ik achteraf) ben ik bijtijds gestopt met roken. Bij mij is het niet zo gegaan, dat ik me daarna met hand en tand ben gaan verzetten tegen roken. Dat zie je vaak bij gestopte rokers, die worden wat intolerant en beginnen een soort kruistocht tegen het roken. Zo ver ben ik nooit gegaan. Vrijheid, blijheid. Wil iemand roken? Hij doet maar. Ik heb er geen last van.

En nu is daar die campagne van Hartstichting en KNHB. Het is een goede zaak dat ons bestuur zich bij die campagne aansluit (hoewel onze voorzitter een verstokte roker is). Dat betekent dat er op het hele complex van GMHC niet meer gerookt mag worden, behalve een hele kleine rookzone achter het clubhuis. Jammer voor al die nog verstokte rokers. En dat zijn er toch heel wat. Kijk maar eens bij Heren 2. Moeten die nou straks het terras verlaten als ze een sigaretje willen opsteken? Ga ik ze daarop aanspreken? Gaat u ze verbannen naar die plek achter het clubhuis? Wordt het bestuurslid accommodatie straks een soort rook-politie?

Rookvrije sportclubs, het lijkt mooi. Maar de grote vraag is: Hoe ga je dit handhaven?

Maar wat ook kan is: Stoppen met roken!?


 

1-10-2017
LISA app: alles voor je team en véél meer......
 


LISA app:

Alles voor je team en véél meer......


GMHC maakt gebruik van het LISA-ledeninformatie systeem.
Ook onze website is door LISA gebouwd en wordt gehosted bij LISA.

Daarnaast hebben ze ook een heel handige app beschikbaar.
Met onder meer:
 • Altijd het laatste clubnieuws
 • Een complete teammanager, met alle wedstrijden, scheidsrechters, bier/limonade-pot, routes, taken, teamnieuws
 • Je aanwezigheid bij trainingen en wedstrijden aangeven
 • Je eigen agenda: al je activiteiten in een handig overzicht
 • Koppeling met het digitale wedstrijdformulier (nooit meer inloggen!)
 • Overzicht van alle teams van Nederland, inclusief standen, uitslagen en programma.
 • Het wedstrijdschema
 • Nieuws van hockey.nl
 • Beheren van je eigen gegevens (inclusief koppeling naar de ledenadministratie)
 • Overzicht van alle hockeyverenigingen
 • Handige exportfunctie voor je eigen agenda
 • Navigatie naar uitwedstrijden. (Garmin of TomTom niet meer nodig!)
 • En meer........!

Beschikbaar in App Store en Play Store.

Zet hem snel op je telefoon!

Om in te loggen gebruik je dezelfde code als voor onze website (GMHC.nl). Heb je deze code niet? Neem dan contact op met [email protected]
 

1-10-2017
Parkeer of verzamel op de Groenheuvel
 

Parkeer of verzamel op de Groenheuvel voor het zwembad.

Daar sta je niemand in de weg. Denk aan hulpdiensten!

Ze zullen maar met spoed voor u of uw kind moeten komen, en ze kunnen er dan niet door......

Er is een parkeerverbod in het Groenhovenpark. Er kan bekeurd worden.
De borden zijn duidelijk,......toch?


 

1-10-2017
Gouda haalt halve finale 3 vs 3
 

Gouda haalt de halve finale bij het landskampioenschap 3 vs 3

Op het zonovergoten complex van HCR (Rotterdam) kwamen op 3 september 2017 uit het hele land 80 drietallen (40 meisjes drietallen en 40 jongens drietallen) bijeen voor het Landskampioenschap 3 vs 3. Van GMHC hadden Rinse, Jonas en Siep zich eerder dit jaar met 8 andere teams uit Zuid Holland gekwalificeerd. De jongens hadden erg toegeleefd naar deze dag en waren benieuwd - en ook een tikje gespannen- hoe de dag zou uitpakken. Hoewel het nogal vet was dat zij de finale ronde hadden gehaald, zou het toch wel een beetje jammer zijn als ze er dan in de poule fase op de slotdag alleen maar met dubbele cijfers van af zouden gaan…
Hoe anders verliep de dag?!
Na de eerste 6-0 overwinning op Maastricht, werden de verwachtingen al snel bijgesteld van ‘niet teveel verliezen’ via ‘wellicht nog een puntje pakken’ naar ‘nog een keer vlammen en dan mogen misschien door naar de knock out fase’. Dat lukte! Terwijl diverse grote clubs uit grote steden na de poule fase onder de douche mochten, ging Gouda door naar de 8ste finales.

Als tweede uit de poule kwamen de Goudse mannen uit tegen de Gazellen van HGC, die al snel op 2-0 voorsprong kwamen. Dat lijkt met 8 minuten spelen heel wat, maar twee mooie Siep-Rinse-combinaties leidden tot 2-2 en een doordrukkend Gouds eskader, dat met een weergaloze tip-in van Rinse op een lange bal van ‘stop-verdeel-en-heers-Jonas’ de kwartfinales veilig stelde. HGC bleef daarna kijken om de ploeg waar zij van verloren hadden aan te moedigen. Zij zagen, dat ook Deventer in precies de allerlaatste seconde van de wedstrijd, na eerdere voorsprong, 2-3 verloren van de Goudhaantjes. Zij vroegen zich stilletjes af of Gouda toevallig een stadje in Duitsland was.

In de halve finale die volgde was de uiteindelijke Nederlands kampioen Schaerweijde met 3-2 net gelukkiger in de afronding. Toen waren de Goudse pijpjes leeg gespeeld en was het toernooigeluk een beetje op. Ballen die er tot de kwartfinale moeiteloos ingingen, stuitten bij de troostfinale herhaaldelijk af op de paal. Het duurde even, maar toen hadden de jongens toch wel door dat zij een indrukwekkende prestatie hadden neergezet: vierde van Nederland bij de 3 vs 3!


 

1-10-2017
Volvo Leasen of kopen? Denk aan GMHC !
 

Least of koopt u een Volvo?

Meld bij lease of aankoop dat u lid bent van GMHC en GMHC krijgt van Volvo Nederland € 1000,-- !!

www.hooftman.nl


Vestigingen:

    Waddinxveen
    Schoonhoven
    Woerden
    Alphen a/d Rijn
 

1-10-2017
GMHC: Straks rookvrij
 

Bestuur volgt campagne KNHB

Vanaf oktober is onze hockeyclub rookvrij. Het bestuur van GMHC heeft dat besluit genomen en daarmee sluit de club zich aan bij een landelijke campagne van KNHB en Hartstichting. Op en rond de velden van GMHC en in het clubhuis mag dan niet meer worden gerookt. Alleen achter het clubhuis komt een plek waar nog wel een sigaret mag worden opgestoken. Het aantal sportclubs met een rookvrij beleid voor kinderen is het afgelopen jaar flink toegenomen. Waren er eind 2016 zo’n 60 sportclubs die hun buitenterrein voor kinderen rookvrij hadden gemaakt, inmiddels zijn dat er al bijna 140. De Hartstichting verwacht dat komend sportseizoen het aantal sportclubs dat mee op weg gaat naar een Rookvrije Generatie, zal blijven toenemen. De KNHB sluit zich aan bij de groeiende beweging en zal zich komend seizoen inzetten om rookvrije hockeyterreinen te realiseren. Ook de voetbalbond (KNVB) en de korfbalbond (KNKV) kiezen voor de Rookvrije generatie. Het doel is zo veel mogelijk sportverenigingen rookvrij te maken, zodat kinderen tijdens het sporten niet geconfronteerd worden met roken.

Niet-roken is de norm
Met een rookvrij sportterrein geeft een sportvereniging het goede voorbeeld aan kinderen. De vereniging draagt met alle staf, ouders en supporters uit dat niet-roken de norm is, waardoor kinderen minder snel zelf gaan roken. De KNHB heeft de ambitie om een gezonde, sportieve leefomgeving voor kinderen te bevorderen. Daarom onderstreept zij het belang van een rookvrije generatie en zal samen met de Hartstichting hockeyverenigingen stimuleren en ondersteunen om het sportpark rookvrij te maken. Erik Gerritsen, directeur KNHB: "We vinden het belangrijk dat alle hockeyers in een rookvrije omgeving kunnen sporten. Daarom ondersteunt de KNHB haar verenigingen in hun ambitie om het sportterrein rookvrij te maken. Om een start te maken met dit belangrijke thema hebben we ervoor gekozen om tijdens de Rabo EuroHockey Championships 2017 het Wagener Stadion rookvrij te maken. Er zijn al diverse hockeyverenigingen met dit thema aan de slag en dat is veelal succesvol gebleken. Onder het motto goed voorbeeld doet volgen, hopen we dat steeds meer verenigingen aan de slag gaan met dit thema.”

‘Zien roken, doet roken’
Veel kinderen zijn lid van een sportvereniging. Alleen al voor voetbal, hockey en korfbal gaat het om 800.000 kinderen tot 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, zelf later ook eerder gaan roken. Zien roken, doet roken. Wekelijks gaat het om honderden kinderen die rookverslaafd raken. En hoewel een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat roken en sport niet samen gaan, wordt er langs de lijn nog veel gerookt. De Hartstichting roept sportverenigingen sinds 2016 daarom actief op hun sportterrein rookvrij te maken.
 

1-10-2017
Vooruitblik senioren
 
Vooruitblik senioren

Unieke promotiekansen D1 en H1
In de net gestarte competitie hebben Dames 1 en Heren 1 een unieke kans om op een promotieplaats te eindigen. Vooraf moet de druk niet te hoog worden opgevoerd, maar toch, door de invoering van de nieuwe promotieklasse tussen hoofdklasse en overgangsklasse zijn er tal van extra kansen om te promoveren. In de tweede klas, waarin ons Dames 1 is beland na de degradatie, gaan de nummers 1, 2 en 3 rechtstreeks promoveren en speelt de nummer 4 een promotiewedstrijd tegen de nummer 12 van de eerste klas. Bij de mannen, uitkomend in de 3e klas B, gaan de nummers 1 en 2 direct promoveren en speelt de nummer 3 promotiewedstrijden. Dames 1 onder de leiding van nieuwe trainer-coach Matthijs Krauss is serieus van plan om zich met de strijd in de top te gaan bemoeien en daar is ook alle aanleiding toe. Het team is redelijk bijeen gebleven en versterkt door de terugkeer van Lieke en Marije Appels. Ook de Verzijl-zusjes zijn herenigd bij GMHC, Esmee Snippe komt uit de jeugd en A-junior Sam Bulk mag het ook bij Dames 1 proberen. De start van D1 was voortvarend met twee overwinningen op rij. Ook bij Heren 1 geen grote wijzigingen, De grillige Bart Wammes heeft gekozen voor hockey in zijn studieplaats Amsterdam en Max van Merwijk zit een half jaar in het buitenland. Uit de junioren zijn doorgeschoven: Bob van Doorn, Tim van Helmond, Mats Poppe en Joep Stoevelaar. Hier lijken Westland en Waddinxveen de grootste concurrenten in deze afdeling. H1 startte geweldig met een 11-3 overwinning maar ondervond daarna de kracht van Westland (1-6).

Jong D1 en H1
Zowel bij de vrouwen als bij de mannen heeft GMHC ingeschreven met een Jong Dames 1, respectievelijk Jong Heren 1. Met bijna uitsluitend spelers uit de eigen jeugd, bij de dames aangevuld met negen tweedejaars A en bij de heren met vier A-spelers. Het is een goede poging om de overgang van junioren naar senioren wat soepeler te maken. Beide jeugdige teams zijn goed gestart met een overwinning en een gelijkspel. Zeer hoopgevend. Bij de dames is dat ten koste gegaan van het derde elftal. Dames 2 is nog jonger geworden en gaat met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar proberen weer hoog te eindigen in de reserve tweede klas. De start was moeizaam met een nederlaag en een gelijkspel. Heren 2 is een redelijk constant team, met teruggekeerde Sjoerd de Vries weer in de gelederen. Het herstel zal dan snel moeten komen want H2 is met twee nederlagen slecht gestart. Dat geldt ook voor de beide veteranenteams. De Veteranen A, die de selectie zag uitgedund tot 12 man, zijn nogal teleurgesteld, dat zij weer zijn ingedeeld in de sterke tweede klas. De LA-veteranen (boven de vijftig) hebben in het combinatieteam met Waddinxveen ook maar 13 spelers. 

1-10-2017
Max Laoh: Selectieprocedure moet beter
 
door Hans van Raalte

Elk jaar weer is er ‘gedoe’ over de selectieprocedure voor de indeling van de teams. Ontevreden kinderen, boze ouders, gefrustreerde trainers en teleurgestelde lijncoördinatoren. Daar vormde de procedure van dit jaar geen uitzondering op. Met als gevolg: Een paar lijncoördinatoren zijn ermee gestopt, enkele ouders hebben hun kinderen bij een andere club aangemeld en teams die niet de meest ideale samenstelling hebben. Dat is overigens niet iets specifieks voor GMHC, maar komt bij veel hockeyclubs voor. En bij GMHC is het ook niet voor het eerst dat de teamindeling problemen oplevert.

"Deze hele procedure moet anders, de communicatie met ouders en spelers moet beter. De vraag is alleen: Hoe?”

Max Laoh, voorzitter van de verantwoordelijke Elftal Commissie (EC),zit een beetje met de handen in het haar. Hij begrijpt dat sommige lijncoördinatoren het niet meer zo zagen zitten, ook al omdat die het vaak al een paar seizoenen deden. Maar zelf is hij zeker niet van plan het bijltje erbij neer te gooien, ook al werden de boze reacties van ouders hem soms wel te gortig.

"Het was niet fraai wat we soms over ons heen hebben gekregen”, klaagt Max Laoh. "Kinderen zijn vaak niet het grootste probleem, boze ouders wel. Je zou mogen verwachten dat die ouders wat sneller berusten in beslissingen van de Elftal Commissie. Helaas is dat niet altijd zo.”

Probleem
Een groot probleem is elk jaar het feit, dat vaak de selecties voor de eerste teams al rond zijn vóór dat duidelijk wordt wie wel en wie niet lid blijft. De trainers (het Technisch Kader) bepalen hoe die selectieteams worden samengesteld, zowel bij de senioren als bij de jeugd. De Elftal Commissie deelt de overige teams in.

Max Laoh: "Die selectietrainingen zijn al in mei. Maar pas eind juni komt er een duidelijk overzicht van alle opzeggingen. Zijn dat er veel in één team, dan krijg je ineens hele lege teams. Of te volle als je moet gaan schuiven. Dat is heel lastig en vaak is dat niet meer terug te draaien. Als dan daarbij de communicatie met spelers en ouders minder goed is, heb je de poppen aan het dansen.”

Het meest ideale aantal spelers per team ligt rond de 15. Maar dat is lang niet altijd haalbaar. "Als we moeten schuiven, dan hebben we liever 14 dan 16 spelers per team. Helaas is dat niet altijd haalbaar. Daar komen we dus vaak in een laat stadium achter.”

Volgens Max Laoh willen de Elftal Commissie en het Technisch Kader van dit systeem af. "Wat we willen is, dat trainers en coaches de prestaties van de spelers tijdens het hele seizoen beoordelen en dat het minder aankomt op die selectieweek in mei. Ook willen we bijvoorbeeld de opkomst bij trainingen meer in de gaten houden. Als bij een team structureel 5 of 6 kinderen niet of weinig komen trainen, moet er met die kinderen over worden gepraat. En ook wel met de ouders. Dan voorkom je misschien dat hele groepen tegelijk opzeggen en kom je minder voor verrassingen te staan.”

Daarnaast wil de EC dat de trainingen leuker worden gemaakt en dat de kwaliteit van de scheidsrechters omhoog gaat. Dat vraagt om overleg met trainers en scheidsrechterscommissie.

Ouders
De voorzitter van de Elftal Commissie wil daarnaast benadrukken dat er wat hem betreft ook wel wat meer van de ouders mag worden verwacht. "Tegen die ouders zeg ik: doe er zelf ook wat aan. Kom ook met ideeën om het systeem te verbeteren. En van onze kant mag het contact met de ouders misschien ook wel beter. Het liefst zouden we een centrale figuur benoemen, die meer met ouders, coaches en trainers praat. Een soort vertrouwenspersoon. Maar verder moeten we bedenken, dat het maken van teamindelingen altijd een lastige zaak kan zijn. Je kan het nooit iedereen naar de zin maken.

Op dit moment is het meest dringende probleem het tekort aan lijncoördinatoren. We hebben er drie nodig. Misschien iets voor de mensen die vaak klagen. Die kunnen er dan zelf iets aan doen.”
 

1-10-2017
Dames 1 zorgt voor opvang tijdens stakingsdag basisonderwijs
 

Dames 1 zorgt voor opvang tijdens stakingsdag basisonderwijs

Weet u als ouders niet hoe u uw kind moet opvangen tijdens de stakingsdag in het basisonderwijs op 5 oktober? Ons eigen Dames 1 heeft de oplossing: De dames zorgen de hele dag voor opvang van kinderen vanaf 6 jaar. Met spelletjes, hockeyen en een lunch.


 

1-10-2017
Vrijwilliger van de maand: Peter Herbert
 
door Hans van Raalte
In de Nieuwsbrief van GMHC kennen we de rubriek Vrijwilliger van de maand. Onze hockeyclub kent een grote groep vrijwilligers. Mensen die er mede voor zorgen dat onze vereniging een bloeiend bestaan geniet. Veel vrijwilligerswerk is duidelijk zichtbaar: mensen die de bar draaiend houden, trainers, coaches, noem maar op. Maar er zijn ook vrijwilligers die hun werk voor een groot deel achter de schermen doen. In deze nieuwe rubriek proberen we die stille krachten eens een keer in het zonnetje te zetten. Deze maand is dat Peter Herbert.In deze rubriek staan met enige regelmaat mensen, die na hun jeugd na enige omzwervingen in Gouda terecht zijn gekomen en vervolgens via hun kinderen bij GMHC. Onze vrijwilliger van deze maand vormt daarop geen uitzondering. Met dit verschil dat de omzwervingen van Peter Herbert wel heel bijzonder zijn geweest. Het bracht hem na zijn geboorte in 1970 in Apeldoorn via het bescheiden Bunschoten naar Indonesië en Saoedie Arabië, via Enschede terug naar Bunschoten en uiteindelijk in 1998 naar Gouda. En zoals ook al eerder met geïnterviewden in deze rubriek is gebeurd: ze lijken zich aardig gesetteld te hebben in Gouda en bij de hockeyclub GMHC. Zo werd Peter de nieuwe voorzitter van de Jongste Jeugd Commissie.

Sinds wanneer ben je actief bij GMHC?
"Vanaf 2009. Toen werd ik coach in het team van onze jongste zoon Giovanni bij de F’jes”, aldus Peter. "Ik heb ongeveer mijn hele jeugd zelf gehockeyed, maar toen ik eenmaal met m’n carrière en m’n gezin bezig was, ben ik gestopt.”
Bij GMHC hebben het Trimteam en de Veteranen al eens aan Peter getrokken om weer actief te gaan spelen. "Voorlopig even niet, want ik wil me concentreren op m’n nieuwe functie, maar wie weet in een later stadium.”

Hoe zit dat met die omzwervingen?
"Met mijn ouders en jongere zus verhuisden we eerst van Apeldoorn naar Bunschoten en daarna voor het werk van mijn vader naar Indonesië en Saoedi Arabië. Ik zat daar op internationale scholen en leerde veel talen. In 1981 keerden we terug naar Bunschoten. Daar ben ik gaan hockeyen. Op gras, bij een klein clubje. Dat was erg leuk.”
Na zijn eindexamen aan het Baarns Lyceum ging Peter Technische Bedrijfskunde studeren in Enschede. Ook daar meldde hij zich aan bij een (studenten)hockeyclub. Hij kwam terecht bij IBM en vervolgens bij een Organisatie Adviesbureau in het Brabantse Helvoirt. Dat was in 1998. Het hockeyen had hij er inmiddels aangegeven.
"In dat jaar ook ben ik getrouwd. Mijn vrouw Lisette was in Bunschoten mijn buurmeisje. Ik werkte inmiddels in Utrecht, Lisette in Rotterdam. We zochten een huis en dat vonden we in Gouda.”
Daarna maakte Peter met z’n loopbaan nog wat omzwervingen. Via een automatiseringsbedrijf in Waddinxveen en het waterbedrijf Oasen in Gouda kwam hij in 2010 terecht bij Pro Rail in Utrecht, waar hij als plancoördinator de financiële plannen van het bedrijf moet coördineren. 

Hoe kwam je bij GMHC terecht?
"Dat was via de kinderen. We hebben er drie: Dimitri (2000), Giovanni (2002) en Rosali (2006). Ik werd in 2009 dus coach van het team van Giovanni. Dat vond ik erg leuk om te  doen. Ik raakte op deze manier ook wat meer betrokken bij de club. Toen in 2012 een van de lijncoördinatoren stopte, is mij gevraagd om dat over te nemen. Dat heb ik gedaan  omdat ik best wel wat meer voor de club wilde doen.”
Dat ‘wat’ meer werd een heleboel meer, want een paar maanden geleden werd Peter gevraagd om opvolger te worden van Hermine Verzijl als voorzitter van de Jongste Jeugd  Commissie. "Omdat ik zeker wel bepaalde ideeën heb voor die commissie heb ik ja gezegd. Ik zag dat wel zitten.”

Wat wil je met de Jongste Jeugd Commissie?
Voorop gesteld: ik wil zeker de goede dingen van Hermine voortzetten”, benadrukt Peter. Het is beslist niet zo dat hij alles wil veranderen. "Het loopt goed bij de commissie, maar er kunnen dingen misschien net even iets beter of iets anders. Ik wil bijvoorbeeld een soort professionaliseringsslag maken. Afspraken wat meer vastleggen, zodat iedereen goed weet waar hij aan toe is. Ook de ouders. Ik denk dat de communicatie richting ouders wat beter kan, bijvoorbeeld bij de teamindeling.”
Twee jaar geleden was Peter al gestopt met coachen. Wel geeft hij nog training aan een paar jeugdteams. "En ik ben een trouw supporter van Giovanni (JB1) en Rosali (MD2). Dat is Lisette ook. Ook zij doet vrijwilligerswerk. Ze is teammanager geweest en nu is ze lid van de materiaalcommissie.”

Wat zijn je wensen voor de club?
"GMHC is een hele gezellige club. Er is een nieuw bestuur dat het volgens mij heel goed doet. We hebben straks nieuwe velden, er is een nieuw clubhuis, nu nog wat meer leden. Daar moeten we nu op inzetten. Het bestuur doet dat al. Als Jongste Jeugd Commissie kunnen we daar ook een rol in spelen. Ledenwerving in de jongste leeftijdsgroep heeft wat ons betreft de prioriteit. Daar wil ik mijzelf nog wel een tijdje voor inzetten.”
 
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
24-10    Scheidsrechterscursus
25-10    Bestuursvergadering
31-10    Bezoek B&W
31-10    Scheidsrechterscursus
7-11    Scheidsrechterscursus
8-11    Zaalhockey voorlichtingsa
14-11    Examen scheidsrechterscur
Hele agenda
Handige links