Nieuwsoverzicht
NIEUWSBRIEF-ITEMS

6-4-2019
Nieuwsbrief GMHC april 2019
 


Nieuwsbrief GMHC april 2019

 

5-4-2019
Voorwoord
 

Trots op GMHC!

‘Vele handen maken licht werk’ zegt het bekende spreekwoord. Formeel zal het de ALV nog passeren maar ik mag wel zeggen dat ik zeer verheugd ben met het aantreden van Pitrik van der Lubbe (Barzaken & Activiteiten) en Jerry van de Leur (Hockeyzaken) in het bestuur. Het ziet er naar uit dat het voor de functie secretaris ook op korte termijn gaat lukken en dan is het bestuur weer compleet.

Op SuperSunday 17 maart heb ik het eerste GMHC introductieboek voor nieuwe leden in ontvangst mogen nemen uit handen van Daniëlle Frenk. Het had wat voeten in aarde maar het is dan ook een fantastisch resultaat geworden. Met dank aan iedereen die heeft bijgedragen en in het bijzonder naast Daniëlle zijn dat Marloes Streppel, Peter Herbert en Pim de Vente. Ook werden op deze dag zes zaalkampioenen gehuldigd door Nicolette Kral en Jerry van der Leur. Speciaal dank aan Nicolette voor fantastisch organiseren van de zaalcompetitie.

Met trots kan ik u ook mededelen dat wij de blauwe kaart hebben geïntroduceerd bij de jongste jeugd. Prachtig initiatief ontstaan bij HDM en door de KNHB omarmd in het kader van respect en sportiviteit. De blauwe kaart kunnen wij als thuisspelend team aan de tegenstander geven met achterop geschreven waaróm we het team zo sportief vonden. Dat hoeft dus niet bij elke thuiswedstrijd, maar net als Shake Hands is dit een positieve impuls aan het gedrag van iedereen rondom de wedstrijd. Je kunt ze krijgen bij de wedstrijdtafel.

Tot slot wil ik iedereen bedanken die zich op regelmatige basis inzet voor onze vereniging! Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, zonder jullie hebben wij geen vereniging. Toch ook nog een kritische noot: ik krijg geregeld te horen dat spelers zonder zich af te melden niet op komen dagen bij trainingen. Dit vind ik op zijn zachtst gezegd niet heel netjes en respectloos naar onze trainers/ trainsters. Jullie kunnen vast wel een app groep aanmaken en onderling de afspraak maken tijdig aan te geven als je niet kunt.

Erik van Tussenbroek
Voorzitter GMHC

 

4-4-2019
Zaalkampioenen gehuldigd
 

Zaalkampioenen gehuldigd

Tijdens een geslaagde Super Sunday zijn in een stampvol clubhuis de zaalkampioenen van dit seizoen gehuldigd. Nicolette Kral, die het leeuwendeel van de organisatie van het zaalseizoen op zich heeft genomen, las de namen van de kampioenen voor en kersvers bestuurslid hockeyzaken Jerry van de Leur reikte de bijbehorende medailles en bloemen uit.


De kampioenen zijn dit seizoen: JA1, MC11, JC12, JC1, MB3 en Dames Veterinnen.

JA1:
Hidde Frenk, Daan Guchelaar, Giovanni Herbert, Marius van den Heuvel, Timon Heuvink, Finn Kleine, Matthijs Koenst, Marnix van Prooyen Schuurman, Thijs van Rij, Freek van Wissen.
Teammanager: Daniëlle Frenk.
Trainers/coaches: Jaap Frankema, Mark Jansen, Dirk Doop, Ramon Nieuwenhoff.

JC1:
Jonas Abee, Siep Böhmer, Joep Borgers, Lars Jongsma, Rinse Kloek, IJsbrand van der Linde, Gijs Loke, Loek van Nieuwenborg, Maurick van der Wal.
Teammanager: Inge Marinus
Trainers/coaches: Olivier Böhmer, Olav van den Nieuwendijk, Christiaan de Waal, Hidde Frenk.

JC12:
Nard Bezembinder, Bram Biemans, Benjamin van Jaarsveld, Thijmen Koene, Cas Koornneef, Hugo Lodiers, Jort Poppe, Pepijn Slangen, Mark Verwoert.
Teammanager: Sonja Stehouwer
Coach: Maarten van Jaarsveld

MB3:
Renske Bousema, Julia Bouwmeester, Cathelijne de Ferrante, Daniëlle de Haan, Tamar Kamphuis, Julia Klaarenbeek, Janel Koemans, Quinte Krol, Charlotte Loke, Bo Mees, Juno Mees, Rosanne Valk, Puck Wiegers, Anna de Witt Wijnen.
Teammanager: Reeuward Bousema
Trainers/coaches: Ima Boevé, Petra Bouwmeester, Bas Ligthart.

MC11:

Fransje Derksen, Zoë van den Heuvel, Josephine Junte, Fay Liem, Marilene Meijerink, Lynn van Niekerk, Yente Schols, Milou de Vries.
Teammanager Mireille Haesakkers.
Coaches Roos van Pelt-Velberg en Ronald Liem.

DA:
Willemien Boringa, Gabrielle Bruin, Reinke Chavannes, Rosemarie Greiner, Petronette van Jaarsveld, Marieke van Kampen, Sabien van Lommel, Franka van Raalte, Katja van Schie, Marjon Stroet, Toinet van der Veen.
Teammanager: Katja van Schie
Coach: Marieke van Kampen.
 

3-4-2019
April, kikker in je bil toernooi
 
Van de toernooicommissie
April,  in je bil toernooi
Voor wie: De jongste jeugd bij GMHC
De 8-tallen, 6-tallen en F-kinderen

Wanneer: Woensdag 17 April 2019 van 13:30 tot 16:30 uur
Waar: Goudse Mixed Hockey Club
Programma: We gaan onderlinge wedstrijdjes spelen met gemixte teams, waar altijd 1 speler van je eigen team in zit. Het thema van dit jaar is fruit. Dus zet je gezondste beentjes voor en schrijf je lekker in voor een middag sportiviteit en gezelligheid met allemaal leuke activiteiten.
Kikkermenu: Speciaal voor het toernooi is er een kikkermenu in de aanbieding. Na afloop kun je met je vrienden/vriendinnen en je ouders blijven eten op de club! Het Kikkermenu bestaat uit: Patat met keuze uit een snack, lekkere fruitjes en een heerlijk ijsje toe.
 
Kosten: €4,00 per kind voor het toernooi, betalen kan via evenementen Lisa of site GMHC ovv voor- en achternaam kind en team
Aanmelden: voor 12 april 2019 via [email protected] geef ook even aan of je wilt blijven eten en met hoeveel personen. Betalen hiervoor kan op de dag zelf, kosten zijn €4,00 per persoon.
Voor de begeleiding van de teams en de spelleiders tijdens de wedstrijden zoeken we ouders, die het leuk vinden om deze middag te helpen. Aanmelden kan via [email protected]
 

2-4-2019
Iets leuks: de blauwe kaart
 

Iets leuks: de blauwe kaart

Sportiviteit, gezelligheid en prestatie gaan hand in hand. Omdat we dit graag zo willen houden, gaan we de 2e helft van het seizoen de blauwe kaart inzetten. De kaart die wij als thuisspelend team aan de tegenstander kunnen geven met achterop geschreven waaróm we het team zo sportief vonden. Dat hoeft dus niet bij elke thuiswedstrijd, maar net als Shake Hands is dit een positieve impuls aan het gedrag van iedereen rondom de wedstrijd.

Natuurlijk is het leuk om te winnen, maar dat is niet het enige waar het om draait, met een glimlach naar en van het veld, plezier in hockey, complimenten over en weer en een fijnere sfeer waardoor hockey een nóg leuker spelletje wordt, komt iedereen ten goede! En als we na afloop van de wedstrijd met beide teams bij elkaar gaan zitten om wat te drinken kunnen beide teams ook met een goed gevoel naar huis.

Dat wij daar als club ons best voor willen doen spreekt voor zich! Wanneer jouw team aan de tegenstander een blauwe kaart wil geven kun je deze afhalen bij de wedstrijdtafel.

Erik van Tussenbroek
Voorzitter GMHC

 

1-4-2019
Hoe werkt de blauwe kaart?
 

Hoe werkt de blauwe kaart?

 1. Team, teambegeleiders en supporters: bekijk de wedstrijd met een positieve blik. Wat was positief en respectvol tijdens de wedstrijd.

 2. De blauwe kaart wordt door de (Jongste) Jeugdteams na een thuiswedstrijd aan het bezoekende team gegeven.

 3. Het thuisspelende team schrijft op de achterkant van de kaart waarvoor de tegenstander bij deze wedstrijd complimenten verdient:
  Wat deed de tegenstander sportief & respectvol? Dit wordt opgeschreven onder verantwoordelijkheid van de coach/teammanager


  Bijvoorbeeld:

  -    als iemand wordt geholpen die geblesseerd is
  -    als er wordt geklapt voor een goal van de tegenstanders

 4. Je maakt een foto van de van de achterzijde van de kaart (jullie geschreven compliment), een foto van beide teams samen mag ook, en mailt deze naar de [email protected];

 5. De blauwe kaart wordt aan de (aanvoerder van de) tegenstander gegeven;

 6.  De teams gaan zoals gebruikelijk samen in het clubhuis wat drinken.

 7. Suggestie: blauwe kaart teams kun je ook belonen met iets lekkers, bijvoorbeeld zelfgemaakte cupcakes of  een blauwe Taart!

 8. Je gebruikt één blauwe kaart per team per thuiswedstrijd.

Samen maken we het leuk!


 

31-3-2019
Vrijwilliger van de maand: Hidde Frenk
 

Vrijwilliger van de maand

Elke maand zetten we een vrijwilliger van GMHC in het zonnetje. Deze maand is dat:Hidde Frenk

Naam en leeftijd:
Hidde Frenk, 16 jaar

Hoe en sinds wanneer ben je betrokken bij GMHC:
Al vanaf de F-jes speel ik bij GMHC en ik heb alle leeftijdsgroepen doorlopen.

Speel je zelf hockey en zoja waar:
Nu speel ik in JA1

Wat doe je als vrijwilliger en sinds wanneer:

Sinds vorig jaar geef ik training op maandagen aan M8E1 en ME5 en sinds dit jaar doe ik ook JC1. In de zaal heb ik training gegeven aan JE3. Ik ben training gaan geven omdat het me wel leuk leek om anderen wat te leren. Daar beleef ik veel plezier aan.

Wat vind je van GMHC:
Ik vind GMHC een heel gezellige club. Ik ken er veel mensen en dat maakt het extra gezellig.


 

30-3-2019
GMHC heeft een AED
 
door Hans van Raalte
GMHC heeft een AED

Sinds enige tijd heeft GMHC een AED: een Automatische Externe Defibrillator.
Elke dag overlijden 35 mensen in Nederland aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Jong, oud, man, vrouw, het kan iedereen overkomen. Wij kunnen met elkaar een bijdrage leveren aan het behalen van de 6-minutenzone. Zo kunnen er meer levens worden gered.
Een 6-minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat er binnen 6 minuten de juiste hulp geboden kan worden:
-    112 bellen
-    Starten met reanimeren
-    Een AED inzetten
 
Het kan dus levensreddend zijn. De AED hangt in de ingang in ons clubhuis, je ziet het meteen hangen als je het clubhuis binnen komt beneden, links naast het informatiebord.
De Nederlandse Hartstichting vindt het een goede zaak dat ook bij sportclubs AED’s worden aangeschaft en zichtbaar worden opgehangen.
Bij GMHC ontstond enige tijd geleden een discussie over de vraag of de club een AED zou moeten aanschaffen. Het bestuur nam destijds het principebesluit om geen AED aan te schaffen. De kosten (ruim 1500 euro) wogen volgens het bestuur niet op tegen het nut van zo’n AED. "Hoe groot is de kans dat een AED moet worden ingezet op onze velden? Hoe groot is de kans dat zo’n AED effectief kan worden ingezet?” Dat waren vragen waar het bestuur mee worstelde”, aldus bestuurslid Peter van Adrichem.
Anderen (onder wie verpleegkundige Marieke van Kampen-Greiner) hielden juist een pleidooi voor de aanschaf van een AED.
Peter van Adrichem: "Ons lid Arnoud van Buren (veteranen) hoorde van deze discussie en hij bood aan om de aanschaf van een AED te sponsoren. Dat is natuurlijk prachtig. En nu hangt het apparaat in de gang.”

Wie mag een AED bedienen? Dat mag in principe iedereen. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Marieke van Kampen is reanimatieinstructeur bij de Nederlandse Reanimatie Raad. "Ik wil graag met de club overleggen of we een dergelijke cursus bij GMHC kunnen opzetten.”

Nog even wat informatie over een AED. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.
Op de AED zelf staat aangegeven hoe je die moet bedienen. Een AED bevat twee elektroden, die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat is gebeurd analyseert de AED het hartritme en krijgt je via een bandje precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.
Hoe groot is de kans dat een AED op onze velden moet worden ingezet? Al gebeurt dat maar één keer in een paar jaar en als dat het leven van maar één persoon redt, dan is dat het dubbel en dwars waard. Je zal die ene persoon maar zijn…


In het barboek achter de bar én in de kast waar de AED inzit, is een stappenplan aanwezig!

 

29-3-2019
Fraai Introductieboekje uitgereikt
 

Fraai Introductieboekje uitgereikt

Voorzitter Erik van Tussenbroek ontving zondag uit handen van Daniëlle Frenk het fraai uitgevoerde nieuwe Introductieboekje van GMHC. Dit boekje is bedoeld voor nieuwe leden van de club en maakt ze wegwijs in onze club.
Daniëlle Frenk behoort samen met Marloes Streppel en Peter Herbert tot de samenstellers van het boekje; de vormgeving was in handen van Pim de Vente, zoon van Karin Hermelink van de communicatiecommissie.
Daniëlle verwees zondag naar de enquête, die vorig jaar is gehouden onder de leden van GMHC. Eén van de dingen die daaruit naar voren kwam, was de behoefte aan een nieuw introductieboekje. Dat ligt er nu en voorzitter Erik van Tussenbroek toonde zich zeer ingenomen met het product.
Het boekje bevat algemene informatie over de GMHC, bijvoorbeeld over de accommodatie, het clubtenue, teamindeling, LISA-app en trainingen. Verder valt er het een en ander te lezen over de spelregels, de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen en de huisregels van de club. Het boekje is geïllustreerd met een reeks foto’s van allerlei activiteiten bij de club.
Het boekje wordt dus uitgereikt aan mensen die zich nieuw melden bij de club. Binnenkort is het boekje vermoedelijk ook als pdf-bestand te downloaden.

 

28-3-2019
Evenementencommissie zoekt meer animo en ondersteuning
 

Evenementencommissie zoekt meer animo en ondersteuning


De evenementencommissie heeft de laatste maanden wat teleurstellingen moeten verwerken omdat er twee feesten (Carnavalsfeest voor D- en E-jeugd en het Proud-to-be-Fout-feest voor de B-jeugd) wegens te weinig aanmeldingen niet doorgingen. We proberen hier als commissie lering uit te trekken en hebben om feedback gevraagd waarom het aantal aanmeldingen veel minder was dan bij vorige feesten. We zullen dus zeker een nieuwe poging wagen om een leuke activiteit voor deze groepen te organiseren! Ideeën daarvoor zijn van harte welkom, en wellicht zijn er jeugdleden die hierover met ons mee willen denken?


Er staat deze tweede seizoenshelft nog een aantal leuke en gezellige evenementen op stapel:
 • 7 april: SuperSunday en het GMHC Shootout en Scoop kampioenschap
 • 30 mei: Volvo Hooftman Familietoernooi
 • 2 juni: Seizoensafsluiting

Houd voor alle evenementen Lisa en de site in de gaten.

De evenementencommissie kan ook nog wel een drietal nieuwe leden gebruiken om al deze activiteiten te bedenken en te organiseren. Meer informatie vind je op de site.

Wil je meehelpen bij het organiseren van een of meerdere evenementen, neem dan contact op via [email protected].
 

27-3-2019
Tip in: Lustrum en clubgevoel
 

Tip in

Lustrum en clubgevoel


GMHC bestaat in september 40 jaar. Of moet ik zeggen: Onze club bestaat in september 40 jaar. Ik kom daar nog op terug. Hoe dan ook, we gaan het vieren dat lustrum. Festiviteiten worden uitgesmeerd over het hele seizoen 2019/2020. Van een receptie in september 2019 tot en met een toernooiweekeinde in juni 2020. Voor elk wat wils. Voor elke leeftijdsgroep een eigen festiviteit.
En nu maar hopen dat het aanslaat. Maar daar heb ik helaas een beetje mijn twijfels over. Die twijfels worden gevoed door het feit, dat de afgelopen tijd nogal wat geplande activiteiten niet doorgingen. Wegens gebrek aan belangstelling. Ik noem het Kerstgala en enkele jeugdfeesten met disco. Teleurstellend vooral voor de mensen die zoiets willen organiseren. Het bestuur organiseerde begin januari een nieuwjaarsreceptie. De opkomst daarbij vond ik beschamend, hooguit 20 tot 30 mensen.
Wat is er met GMHC aan de hand? Waar is het clubgevoel? Met z’n allen iets doen? Op de club (passief) of voor de club (actief), het staat bij GMHC helaas op een zeer laag pitje. Teams die bij elkaars wedstrijden gaan kijken? Dat gebeurt alleen bij hoge uitzondering. Jeugdleden die op zondag gaan kijken naar D1 of H1? Ik zie ze nauwelijks. Met als gevolg een akelig leeg clubhuis op de meeste zondagen.
Gunstige uitzonderingen: de Super Sundays, het familietoernooi en de slotbarbecue van Veteranen A. Het kan dus wel, denk ik dan hoopvol.
Het seizoen 2019/2020 wordt dus een lustrumseizoen. Met een volle kalender: een sport- en spelmiddag voor de jongste jeugd; een toernooi met disco voor de C en D jeugd; een toernooi met BBQ en disco voor de A en B jeugd en jonge senioren; een receptie van het bestuur; een demonstratiewedstrijd van oud tophockeyers tegen D1 en H1 met een reünie voor (oud)leden; een familietoernooi; een kerstgala. Vaak zijn het al bestaande activiteiten, die nu overgoten worden met een lustrumsausje.
GMHC’ers gaan zich daarvoor inzetten om er iets feestelijks van te maken. Ik mag toch hopen dat alle GMHC’ers daar iets moois van gaan maken en dat de opkomst steeds overweldigend zal zijn. En dat ik tijdens dit lustrumjaar weer vol trots kan spreken over ONZE club.

Hans van Raalte
 

26-3-2019
Colofon
 

Colofon

Aan deze nieuwsbrief van GMHC werkten mee:
Hans van Raalte (tekst en eindredactie)
Karin Hermelink en Peter van Adrichem (vormgeving en website)

De volgende nieuwsbrief verschijnt begin mei 2019.
Inleveren kopij uiterlijk donderdag 26 april 2019.
 
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
25-4    sportdag Beversluisschool
26-4    Klaverjassen
29-4    Hockeykamp in mei op Gou
8-5    Bestuursvergadering
22-5    Bestuursvergadering
30-5    Volvo Hooftman Familietoe
31-5    Klaverjassen
Hele agenda
Handige links