Nieuwsoverzicht
HOCKEYZAKEN

22-7-2019
Heren 1 mag weer tegen Waddinxveen
 

Heren 1 is voor komend seizoen ingedeeld in de derde klasse B en treft daar naast veel bekende tegenstanders het gedegradeerde Waddinxveen. Dames 1 komt in het seizoen 2018-2019 uit in de tweede klasse A en komt daar met uitzondering van Nieuwegein uitsluitend (veelal nieuwe) verenigingen tegen uit Noord-Holland en Utrecht.

 

Dames 1 moet in het komend seizoen naar bijvoorbeeld Castricum, Hoorn en Soest en moet flink wat kilometers afleggen voor de uitwedstrijden. Bij de opponenten hoort ook Hilversum, dat ooit in de hoofdklasse uitkwam.

Heren krijgt veel bekende tegenstanders in de poule, met uitzondering van het gepromoveerde Feijenoord, een nog vrij jonge vereniging en het Brabantse Prinsenbeek.

 

De complete lijst met tegenstanders is:

Dames  2e klasse - A

Bennebroek, Castricum, Hilversum, Hoorn (WFHC), Nieuwegein, Reigers, Soest, Spandersbosch, Strawberries, Weesp en Zwaluwen

Heren 3e klasse - B

Capelle, Dopie, Feijenoord, Hoeksche Waard, Krimpen, Prinsenbeek, Souburgh,  Voorne, Waddinxveen en Ypenburg

 

 

 

 

 

 

 

 

7-7-2019
Belangrijke spelregelwijziging
 
Per 1 augustus 2019 worden er spelregelwijzigingen opgenomen in het spelreglement veldhockey. De belangrijkste wijzigingen zijn dat alle elftalwedstrijden in vier kwarten worden gespeeld én dat het niet meer mogelijk is met een vliegende keeper te spelen. 
Lees het hele artikel voor de uitgebreide informatie over de wijzigingen.

 

Vier kwarten in plaats van twee helften

Sinds een aantal jaren worden bij internationale competities wedstrijden gespeeld in vier kwarten. Het betrof hier nog een testperiode. Met ingang van 1 januari 2019 zijn deze vier kwarten definitief in de internationale regels vastgelegd waardoor dit voor iedereen geldt.

In Nederland worden daarom alle elftalwedstrijden (dit geldt voor zowel junioren als senioren) vanaf komend seizoen gespeeld in vier kwarten van elk 17 ½ minuut. Met deze regelwijziging wordt de eerdere test dus ook opgenomen in het Nederlandse spelreglement. Er ontstaan hierdoor twee extra coach- en rustmomenten, waardoor teams nog beter kunnen worden begeleid. De rust tussen de kwarten 1 en 2 én 3 en 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij er moet worden gesproeid (in het geval van watervelden).

Internationaal 15 minuten, nationaal 17,5 minuten

De FIH laat haar wedstrijden spelen in vier kwarten van 15 minuten. Internationaal wordt tevens gewerkt met tijdstops voorafgaand aan het spelen van de strafcorner. Om de zuivere speeltijd gelijk te houden, kiest de KNHB voor de variant van vier kwarten van 17 ½ minuut. Ook het tijdsblok waarbinnen een wedstrijd wordt gespeeld blijft zo voor elke wedstrijd gelijk, waardoor de wedstrijden beter te plannen zijn voor de verenigingen. Door deze regelwijzigingen worden de tijden waarbinnen wedstrijden mogen worden gepland verruimd. Vanaf komend seizoen mogen de eerste wedstrijden aanvangen om 08:30 uur en de laatste moeten uiterlijk aanvangen om 18:00 uur (dit was 08:45 en 17:45 uur). De vaste aanvangstijden voor de landelijke competities op zaterdag worden gewijzigd naar 14:00 uur (A-jeugd) en 12:10 uur (B-jeugd).

Vliegende keeper

Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

Overige spelregelwijzigingen

Naast bovengenoemde spelregelwijzigingen worden nog enkele andere spelregelwijzigingen doorgevoerd:

·         De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

·         Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf nu is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.

·         Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.

·         Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag weer overal in de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.

·         Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

Voor de start van seizoen 2019-2020 stelt de KNHB met betrekking tot bovenstaande spelregelwijzigingen nadere informatie in tekst en beeld beschikbaar, zodat iedereen zich optimaal kan voorbereiden op volgend seizoen.

 

2-7-2019
Trainingsweek - schema (26 - 30 augustus)
 

Zoals in een eerder bericht aangegeven starten we het nieuwe seizoen voor de jeugdteams weer met de bekende trainingsweek. In de bijlage het schema wat inmiddels voor een deel is gevuld (met eerste en tweede teams). Dit schema is ook te vinden op de website bij trainingsschema en bij desbetreffende teams in de LISA app.

De overige teams kunnen vanaf nu trainingstijd reserveren. Hiervoor geldt: Wie ’t eerst komt, wie ’t eerst maalt! We zullen ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk de meeste recente versie van het schema van de trainingsweek online komt, zodat elk team zich kan inschrijven op de dan nog vrije momenten. De vrije momenten op dit moment zijn aangegeven met dikgedrukte getallen, blokken in het schema van de trainingsweek worden aangehouden voor de trainingen. In principe willen we zoveel mogelijk werken met ‘1 team op 1 veld’, maar als dat niet uitkomt, wijken we hier uiteraard van af.

 

  • Indien gewenst, kan een team (ook de jongste jeugd teams) ook vóór 26 augustus al beginnen met trainen. Graag dan ook even contact opnemen met Dirk of Danielle voor de planning!

 

 

 


Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
4-9    Teambegeleidersavond Juni
11-9    Bestuursvergadering
21-9    Bitjeshappen
21-9    Lustrumreceptie 40 jaar G
9-10    Bestuursvergadering
13-11    Bestuursvergadering
27-11    Bestuursvergadering
Hele agenda
Handige links