Griep en sporten
7-3-2018  | 
Met griep moet je gewoon je verstand gebruiken; als je spierpijn en koorts (soms wel tot 40 grd) hebt, moet je het rustig aan doen en paracetamol gebruiken om de symptomen te bestrijden. Een gewone griep duurt meestal niet langer dan 3-5 dagen. Zijn er complicaties zoals heftige benauwdheid, ernstige ziekte dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. 


Als je koorts hebt (of ziek bent in het algemeen) is het niet verstandig om te sporten. Door de koorts is het lichaam al harder aan het werken en als er dan nog een sportprestatie bijkomt is dat teveel. Je legt als het ware de zweep over een vermoeid paard. Sporten met koorts (griep) is onverstandig en willen wij dan ook heel duidelijk afraden. 
Wanneer kan je dan weer sporten? Als algemene stelregel mag je nemen dat je het aantal dagen dat je koorts hebt gehad keer 2 moet doen voordat je weer wat gaat sporten. Bijvoorbeeld, heb je 4 dagen koorts gehad, ga dan pas na 8 dagen weer sporten. Het lichaam moet de kans krijgen goed te herstellen.

In periodes van verkoudheid en griep zijn er een aantal regeltjes waarmee je verspreiding kan voorkomen, het zijn normale hygiƫnische maatregelen maar voor de duidelijkheid noem ik ze toch:
  • Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest; 
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep; 
  • Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan; 
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze   eenmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak; 
  • Drink tijdens het sporten uit een eigen meegebrachte drinkbidon of gebruik je eigen bidon. 
Robert Smithuis


terug naar vorige scherm
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
23-3    Bitjeshappen
26-3    scheidsrechter examen
29-3    Klaverjassen
2-4    Collecte Hartstichting
7-4    GMHC Shootout en Scoop ka
12-4    schoolhockey toernooi
25-4    sportdag Beversluisschool
Hele agenda
Handige links