Fluiten met behulp van een communicatie systeem
2-4-2017  | 

Max Laoh en Bart Gosselink hebben zaterdag samen Meisjes B1 tegen Berkel (3-1) gefloten met behulp van het communicatiesysteem RefCom4All. Zij hebben dat beiden als bijzonder prettig ervaren. Bijgaand vertelt Max zijn ervaringen met het ’fluiten met oortjes’.

 

 

Zaterdag  heb ik samen met Bart Gosselink voor het eerst gefloten met behulp van een App die er voor zorgt dat je een kwalitatief zeer goede open verbinding hebt tussen scheidsrechters. Dit gaat door middel van dataverbinding tussen aangemelde telefoons, waarover je dan spraak hebt, vergelijkbaar met een Whatsapp gesprek.

Naast scheidsrechters die samen verbinding kunnen maken is er ook mogelijkheid voor het aanhaken van een begeleider  en is het mogelijk om coaches zogenaamde luisterrechten te geven.

Het systeem is gemaakt door RefCom4All, speciaal voor hockeydoeleinden. Het geheel is goed doordacht, wedstrijden van jouw club worden klaargezet en kun je kiezen zodra je je hebt aangemeld op de app. Je kiest vervolgens de wedstrijd die je gaat fluiten. That’s it, je bent nu in je wedstrijd. Doet de andere scheidsrechter dat ook, dan kun je onbeperkt met elkaar communiceren.

Mijn angst was dat het allemaal vrij slecht te verstaan zou zijn maar het tegendeel was waar. Ik heb het standaard oortje van mijn telefoon gebruikt en dat bleef prima zitten. Het draadje heb ik onder mijn shirt gedaan en de telefoon gewoon in mijn zak.

Het fluiten en kunnen praten met de andere scheidsrechter geeft veel vaker mogelijkheden elkaar te helpen. Bij een situatie die voor de cirkel scheidsrechter lastig is waar te nemen kan de andere scheidsrechter direct zijn mening doorgeven. Het maakt de beslissingen vaak eerlijker.

Al met al smaakt dit wel naar meer, dus hoop ik snel weer andere wedstrijden op deze manier te kunnen fluiten.

Wat kost het? Zodra het systeem officieel is zal het voor de club een fee vereisen. De apps en het gebruik door de scheidsrechter is gratis.

Tot het eind van dit seizoen kunnen we het systeem gratis testen. Dit heeft vooral te maken doordat het systeem nu helaas alleen nog bestaat voor Apple telefoons. Een Android app is wel in ontwikkeling.

 

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Betere communicatie tussen scheidsrechters;

 • Elkaars nummer heb je niet nodig ;

 • Eventuele scheidsrechterbegeleiding van af de kant mogelijk;

 • Hoge kwaliteit van het geluid;

 • Simpel in gebruik;

   

  Nadelen;

 • Kost geld voor de club;

 • Het kost mb’s data op je telefoon (hoewel dit voor een hele wedstrijd MB1 maar 23mb was bij mij);

 • Werkt voorlopig alleen op Apple systemen;

   

  Mijn conclusie is dat ik graag hier mee door experimenteer. Ik zou het ook leuk vinden als andere scheidsrechters het systeem willen gebruiken. Mocht je dat willen neem dan even contact met mij op, mijn email adres en telefoonnummer kun je vinden bij de elftalcommissie.

   

   

   


terug naar vorige scherm
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
9-12    hockeyfeest 16+
17-12    Kerstdiner voor alle O8 t
23-12    Klaverjassen
27-1    Klaverjassen
24-2    Klaverjassen
31-3    Klaverjassen
28-4    Klaverjassen
Hele agenda
Handige links