Van Meisjes A1 tot Paralympisch Goud
8-9-2021  | 

In nog geen zes jaar tijd ontwikkelde de Goudse Julia van der Sprong (21) zich van talentvol A-speelster bij GMHC tot gouden medaillewinnares bij het rolstoelbasketbal op de Paralympische Spelen in Tokyo.

De afgelopen zes jaar zat Julia in een ware rollercoaster. Na die vermoeiende training in oktober 2015 veranderde alles voor haar en stond haar leven helemaal op z’n kop. Het staat haar moeder Cindy nog glashelder voor ogen.

,,Julia kwam wat vermoeid thuis en kreeg later in de avond last van haar been. We hielden het op vermoeidheid van de training en wellicht een beknelde zenuw. Maar toen de pijn aanhield en ze geen gevoel meer had in haar been zijn we meteen naar het ziekenhuis gegaan. De volgende dagen werd Julia grondig onderzocht, waarna de verbijsterende diagnose kwam: het was een ontsteking aan het ruggenmerg (Meylitis Transversa), een zeer zeldzame. De voorspelling was toen dat Julia door de ontsteking een dwarslaesi kon krijgen en dat ze in een rolstoel zou eindigen.”


Papendal

Volgens moeder Cindy is Julia nooit bij de pakken neer gaan zitten en heeft ze een geweldige mentaliteit. Julia woonde speciale sportdagen bij van NOC/NSF. Haar keuze was: niet sporten of rolstoelbasketbal. Ze koos dat laatste. Julia stortte zich voor meer dan honderd procent op rolstoelbasketbal. Met een ijzeren wil. ‘Dan maar geen tophockey, maar dan mik ik op de paralympics’, was meteen haar motto. En zo geschiedde. Het hele gezin stond daar vierkant achter - vader Robbert, moeder Cindy en broer Lucas. Na een tijdje werd Julia opgenomen in de Oranjeselectie en ging ze intern in Papendal. Ondertussen startte ze de studie bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met het Oranje Rolstoelbasketbalteam behaalde Julia geweldige successen: in 2018 het WK Goud, in 2019 het EK Goud. Dat had in 2020 moeten leiden tot het Olympisch Goud in Tokyo. Dat werd door corona een jaar uitgesteld. Maar gelukkig kwam van uitstel geen afstel. Uiteindelijk won Oranje de finale met 50-31 van China. Over een paar maanden staat de volgende titelstrijd alweer op het programma, het EK in Madrid (in december). Julia hoopt daar weer bij te zijn.


,,En dan gaat de hele familie mee”, roept moeder Cindy enthousiast. Misschien ook enkele buurtgenoten uit de Beukelaan, zoals die een paar dagen geleden ook massaal waren uitgelopen om Julia te huldigen. De dag erna zijn de Paralympische sporters uitgebreid gehuldigd door premier Rutte in het Kurhaus in Scheveningen, daarna door koning Willem Alexander in het Paleis Noordeinde en vervolgens weer door sportprominenten in het Kurhaus. De Goudse Julia werd daar met andere paralympiërs koninklijk onderscheiden.

,,Het was fantastisch om mee te maken”, stelt Julia trots vast, als ze tussen alle drukke festiviteiten even tijd heeft om GMHC telefonisch te woord te staan. Niet alleen die huldigingen waren fantastisch, maar de hele Spelen in Tokyo. Jammer dat mijn familie daar niet bij kon zijn.”

Dat laatste was wel de bedoeling, maar ook hier gooide corona roet in het eten. ,,We zouden wel zijn gegaan”, aldus moeder Cindy. ,,Nu moesten we ons tevreden stellen met tv-beelden en contact via de Wifi. We hebben alles gezien. Veel ’s nachts. Dan zaten we met de hele familie bij elkaar. Gelukkig waren de halve finale en finale bij ons overdag en zaten we met veel familie en vrienden bij ons thuis te kijken.”


GMHC

Bij die vrienden ook enkele hockeyvriendinnen met wie Julia nog steeds contact heeft. Zoals Naomi Heijne den Bak, Dounia Sarhane en Anouk Imming (nu Dames 2). Julia van der Sprong heeft bij GMHC de hele jeugd doorlopen, vanaf de F-jes, via D2, C2, B1 en A1. Zij heeft training gehad van onder anderen Dirk Doop en Bart van Raalte.

Ze gaat nu twee weken op vakantie naar Italië. Dan hoopt ze het allemaal nog eens rustig tot haar door te kunnen laten dringen.

,,Het was wel supergaaf om het allemaal mee te maken. Het was een lange weg. Dat had ik vijf jaar geleden toch niet durven dromen. Als ik terug ben uit Italië gaan we ons voorbereiden op het EK in Madrid. En dan over drie jaar Parijs, de volgende Paralympics. Ik reken erop dat ik daar wel weer bij zal zijn. En vast en zeker gaan er dan wel familie en vrienden mee. Tussendoor hoop ik nog wel een keertje bij GMHC te komen om een wedstrijd te zien van mijn vriendinnen. GMHC zit nog wel in m’n hart.”

Omgekeerd is dat zeker ook het geval.


Hans van Raalte


terug naar vorige scherm
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
5-10    Scheidsrechtercursus
12-10    Goudse Sportcongres
13-10    Goudse Sportcongres
13-10    Bijeenkomst scheidsrechte
14-10    Goudse Sportcongres
14-10    Bestuursvergadering
27-10    Coachavond JJ
Hele agenda
Handige links