Pim Pruschen in Goudse Sportcanon
26-12-2019  | 


Gerrit Schinkel heeft in zijn wekelijkse sportcolumn in de Goudse Post aandacht besteed aan de Goudse Sportcanon – een lijst van 50 sporters (of mensen in de sport) die veel hebben betekend (of nog steeds betekenen) in de Goudse Sportwereld. De eerste Sportcanon dateert alweer uit 2006. Tijd voor een nieuwe Canon, dacht Gerrit Schinkel. En wie staat op deze nieuwe lijst? Onze ‘eigen’ Pim Pruschen, de heroprichter in 1979 van onze eigen hockeyclub GMHC. Pim Pruschen (overleden in 1989) heeft niet alleen veel betekend voor de hockeysport in Gouda maar ook voor de cricketsport. Terecht dus dat hij is opgenomen in de Canon.

Volgens Gerrit Schinkel leidt het opstellen van zo’n lijst voor een Canon tot instemming maar ook tot afkeuring. Dus wat doe ik namens GMHC? Ik lever kritiek op de lijst, want naast Pim Pruschen staar er niet één hockeyer op de lijst. Terwijl ik er wel een weet: Annemarie Roozendaal, GMHC’s enige echte hockeytalent. Op haar 15e speelde ze bij GMHC in Dames 1. Daar werd ze weggeplukt door HC Rotterdam. Na een korte opleiding bij die club in Meisjes A stoomde ze door naar Dames 1, dat toen nog in de hoofdklasse speelde. Daar groeide Annemarie uit tot dragende speelster en dat deed ze wel een jaar of acht. Op het moment dat ze wel rijp leek voor Oranje, verhuisde ze voor ruim een jaar naar de Verenigde Staten om daar te gaan studeren. Toen ze terugkeerde naar Nederland was de kans op een toploopbaan als hockeyster verkeken. Maar Annemarie Roozendaal zou best een plaatsje verdienen in de Goudse Sportcanon. En nu maar hopen dat Gerrit Schinkel dit leest.

Wie staan er dan wel in die Canon. Ik noem er een paar: Ted-Jan Bloemen (schaatsen), Bert Bouwer (handbal), Daniëlle de Bruijn (waterpolo), Paulien van Deutekom (schaatsen), Edith van Dijk (zwemmen), Mario den Edel (judo), Robin van Galen (waterpolo), Ton de Gruyl (tafeltennis), Lieneke van den Heuvel (waterpolo), Aafke van Leeuwen (vechtsport), Piet van Mullem (voetbal), Andrea Nuyt (schaatsen), Femke Pluym (atletiek), John Stubbe (volleybal). 


Hans van Raalte


terug naar vorige scherm
Laatste nieuws
Nieuws categorieën
Agenda
1-9    JJ Spelleidersavond
2-9    Teambegeleideravond junio
3-9    JJ Coachavond
9-9    Ledenvergadering KNHB
16-9    Bestuursvergadering
3-10    Bitjeshappen
14-10    Bestuursvergadering
Hele agenda
Handige links